Volledig scherm
Het mbo Rijnland, waar de overleden Zoetermeerder (18) op school zat. © LEEUWEN, JOS VAN

Zorgen over wapens op middelbare scholen

LHN-fractieleider Hilbrand Nawijn heeft grote zorgen over het gebruik van vuurwapens onder jongeren in de stad.  De partij vraagt of burgemeester Aptroot weet of ook op andere middelbare scholen leerlingen met wapens rondlopen.

Maandagmorgen kwam een 18-jarige Zoetermeerder in Delft om het leven, waarschijnlijk door een kogel uit van een agent. Daar was de politie extra waakzaam omdat een coffeeshop keer op keer was beschoten. 

Het lichaam van de Zoetermeerse jongeman werd die ochtend in alle vroegte voor het LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer neergelegd, waar nog vergeefs is geprobeerd hem te reanimeren. Inmiddels is duidelijk dat de dode de 18-jarige Wessel uit Zoetermeer is, zoon van een politieman. De jongen was student aan het mbo Rijnland aan het Van Doornenplantsoen in Zoetermeer.

Crimineel

Deze maand stond ook een 18-jarige student van dezelfde school terecht  voor wapenbezit. In juni  werd deze  jongeman aangehouden nadat mede-leerlingen hadden gezien dat hij een vuurwapen bij zich had. Nawijn wil graag van de burgemeester weten of het dezelfde jongeman is, die maandag overleed.

Nawijn wijst erop dat hij eerder al heeft gevraagd naar een situatie op een andere middelbare school in de stad waar volgens leraren leerlingen met vuurwapens rondliepen en crimineel zijn. Daarom wil hij van burgemeester Aptroot horen of die weet heeft van nog meer scholen waar dit speelt. ,,Dit speelde een paar jaar geleden op het Stedelijk College en toen werd gezegd dat het wel meeviel. Maar ik ga voor dit soort vragen heus niet over een nacht ijs'', zegt Nawijn. 

Bovendien vraagt hij zich af  of er een onderzoek komt op welke wijze deze scholieren aan vuurwapens komen. Ook wil hij weten of het waar is dat de politie in Zoetermeer de laatste jaren vaker hangjongeren heeft opgepakt die beschikten over vuurwapens.  

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer