Volledig scherm
PREMIUM
Tamara Roelofs betaalt voor een parkeerplaats. ,,Verhogen met 80 cent ineens vind ik wel veel.'' © Ron Jenner Fotografie

Zowel winkeliers als publiek zien verhoging parkeertarief niet zitten: 'Duurder parkeren schrikt af'

Betaald parkerenEen voorstel om het miljoenentekort, veroorzaakt door de dure Jeugdzorg, omlaag te krijgen is het parkeren op straat flink duurder te maken. Maar hoe gastvrij is Zoetermeer dan nog?

Je auto voordelig parkeren op straat in de Zoetermeerse binnenstad zal, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, niet meer zo vanzelfsprekend zijn. In plaats van de huidige anderhalve euro per uur moet het parkeertarief naar 2,30 euro. Bovendien moeten automobilisten tot 23.00 uur in de buidel tasten, waar de parkeermeters nu om 18.00 uur sluiten. De blauwe zones, waar de eerste twee uur gratis geparkeerd kan worden, verdwijnen. En ook vergunninghouders wil het college naar het niveau van Den Haag van 45 euro trekken.

Van de 124 ideeën om het gapende gat in de begroting enigszins te kunnen dichten is het voorstel om de parkeertarieven te verhogen misschien het thema dat de meeste Zoetermeerders aangaat. Wel denkt het college dat het effectief is. Met deze maatregelen zou jaarlijks 630.000 euro naar het tekort van 12 miljoen kunnen gaan. De kostenverhoging van het parkeren op straat en de verruiming van de betaaltijden levert een kleine zes ton op, de verhoging van de vergunningen 39.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer