Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Anton Rijkaart en anderen voeren actie in Hazerswoude-Dorp tegen de Verlengde Bentwoudlaan. © Martin Sharrott Fotografie

Zuid-Holland blijft bij standpunt en wil Bentwoudlaan verlengen

De geplande Verlengde Bentwoudlaan tussen Waddinxveen en Boskoop alsnog schrappen, dat blijft voor de provincie onbespreekbaar. Het hernieuwde pleidooi van de belangengroep Molenberaad heeft geen resultaat gehad.

Zuid-Holland doktert samen met de gemeenten rondom Boskoop en Hazerswoude uit hoe het groeiende verkeersinfarct het hoofd kan worden geboden. In die studie is de Verlengde Bentwoudlaan (verbeterde N207-zuid) als uitgangspunt genomen. De nieuwe weg van Waddinxveen naar het ITC-terrein bij Boskoop moet de sierteeltsector aan een betere ontsluiting helpen buiten de dorpen om. Provinciale Staten hebben daarvoor in het voorjaar van 2018 al groen licht gegeven.

Het Molenberaad, het collectief van belangengroepen uit Waddinxveen, Hazerswoude en Boskoop, blijft zich daartegen verzetten. Uit eigen berekeningen zou blijken dat er een alternatief is. Bij een onlangs gehouden informatiebijeenkomst vroeg woordvoerder Siep Eilander dan ook of de provincie nog eens naar hun tegenvoorstel wil kijken. ,,We voelen ons nu niet serieus genomen.'' Hoewel het, erkende de woordvoerder meteen, 'heel moeilijk' zal zijn om op een eerder genomen besluit terug te komen.

Hard

Volgens projectleider Sacha van Altena ligt er een uitvoeringsbesluit. ,,Dat gaan we dus doen, het is voor ons als projectgroep een hard uitgangspunt.'' Wel heeft Van Altena toegezegd nog eens met het Molenberaad te praten. Volgens Robert Hagendoorn van Natuurbehoud Groenpoort, een van de belangengroepen, zou een diepgelegen weg van Benthuizen naar Hazerswoude pal naast de HSL een oplossing zijn. Deze zou ten noorden van Hazerswoude moeten afbuigen naar de Katjesweg.

  1. Ron Meyer biedt Den Haag ontwikkelingshulp: ‘Vroeger sliepen hier duizend junks op straat, die tijd is voorbij’
    PREMIUM

    Ron Meyer biedt Den Haag ontwikke­lings­hulp: ‘Vroeger sliepen hier duizend junks op straat, die tijd is voorbij’

    Den Haag gaat daklozen geld geven als ze verhuizen naar krimpgemeenten als Heerlen. Ron Meyer, fractievoorzitter van de SP in die Limburgse stad vindt die oprotpremie ‘volkomen wereldvreemd’. ,,Heerlen heeft z'n eigen daklozenprobleem opgelost en ook Den Haag moet zélf aan de slag.” Meedenken met Den Haag wil Meyer wel. ,,Zie het als ontwikkelingshulp.”

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer