9/11 geen aanslag? 'Als docent kun je zo'n uitspraak niet doen'

videoNatuurkundeleraar Jan Allaart, van het Baudartius College in Zutphen, is te ver gegaan in zijn uitspraak dat 9/11 geen moslim-terroristische aanslag was. ,,Als docent kun je zo'n uitspraak niet doen'', vindt de rector van de school, Andries Mulder.

De docent van de Zutphense school zorgde vorige week voor commotie door een les te openen met de stelling. „Ik heb het gebracht als mijn mening. Ik ben ervan overtuigd dat 9/11 geen moslim-terroristische aanslag was”, zei hij.  

Wat de gevolgen van deze uitspraak voor de docent zijn, is nog niet bekend. Rector Mulder heeft nog  niet met Allaart gesproken.  Toch nam hij een schot voor de boeg voor het gesprek dat nog moet plaatsvinden. 

'Je hebt met jonge mensen te maken'

„Als docent kun je zo'n uitspraak niet doen. Je hebt met jonge mensen te maken. Als prikkeling voor een discussie kan het wel en als privépersoon mag je het in je eigen omgeving ook zeggen, maar je kunt het niet als waarheid brengen. Ik moet er met hem nog over praten. En onderzoeken hoe het echt zit. Of ik Werkhoven iets verwijt dat ze het heeft opgeschreven? Nee, zeker niet. Ik ga graag het gesprek met haar en haar dochter aan.” 

'Wat is dit voor iets?' 

De uitspraak over de aanslag wekte verbazing bij de 14-jarige vwo-leerling, een dochter van Phaedra Werkhoven, tevens columniste van deze krant. Phaedra was stomverbaasd toen ze na schooltijd het verhaal van haar dochter hoorde. ‘Wat is dit voor iets?’, vroeg Werkhoven.

Ze zocht per mail contact met Allaart en zaterdag wijdde ze er een column in deze krant aan. ‘Het onderwijs en de docenten moeten een baken zijn, zich aan algemeen geaccepteerde feiten houden en kennis overbrengen. Vergiftig mijn kind niet met vaag gelul.’

Reacties

Allaart kreeg naar eigen zeggen één klacht van een ouder binnen. „Dat is de enige ouder die zich er druk over heeft gemaakt. Wel jammer dat ze niet eerst naar mij is toegestapt. Normaal ontvang ik geen mailtjes over de inhoud van mijn lessen.” Werkhoven kreeg zelf wel veel reacties, waaronder tientallen op Twitter.

Volledig scherm
9/11 aanslag © ANP