Abdul (35) kan kinderen weer knuffelen dankzij familiekamer in gevangenis Zutphen: ‘Net als thuis’

videoOp bezoek bij papa in de bajes kan voor kinderen doodeng zijn. Niet vanwege papa, maar door de onpersoonlijke bezoekruimte met al die grote kerels. De gevangenis in Zutphen vindt het belangrijk dat vaders contact met hun kinderen houden. Want zij hoeven niet gestraft te worden voor de fout van hun ouder. Daarom is er nu de familiekamer, waarin het gezin samen kan zijn zonder toezicht. De Stentor neemt een kijkje.

In de penitentiaire inrichting in Zutphen zitten zo’n 225 mannen opgesloten. In de bezoekersruimte – de slang genoemd, vanwege de vorm – komen gevangenen door de ene deur binnen, bezoek door de andere. Echt contact is niet mogelijk, gevangenen en hun bezoek worden gescheiden door een hoog opstaande doorzichtige plastic wand. Tot enkele maanden geleden zagen ook kinderen alleen hier hun vader, door het plastic wandje. Nu is er een familiekamer. Een ruimte met een bank, een kleed, een tafel, speelgoed. Na onderzoeken in Engeland is namelijk gebleken dat het voor de kinderen van gevangenen erg goed is dat zij contact met hun vader behouden, ook al zit die in de bajes.

  1. Zutphense idealist maakt uiterwaarden schoon, wie helpt hem vandaag?
    Video

    Zutphense idealist maakt uiterwaar­den schoon, wie helpt hem vandaag?

    Met zijn rijzige gestalte en opvallende outfit - oranje hesje en donkere hoed - is hij niet te missen bij het uitkijkplatform aan de Kanonsdijk in De Hoven. Henk Koskamp (58) draagt ook nog eens een witte vlag. ,,Die staat symbool voor mijn overgave aan de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties”, zegt Koskamp. Vandaag gaat hij in de uiterwaarden troep opruimen in het kader van World Cleanup Day en hij hoopt op hulp.