Alberto Stegeman komt aan bij de rechtbank in Zutphen.
Volledig scherm
Alberto Stegeman komt aan bij de rechtbank in Zutphen. © ANP

Alberto Stegeman hoort werkstraf eisen voor ‘ernstige overtreding’: nepbom op legerplaats Oldebroek

Programmamaker Alberto Stegeman heeft een werkstraf van 120 uur tegen zich horen eisen. Hij drong vorig jaar de legerplaats bij Oldebroek en ‘t Harde binnen en liet daar een, volgens het Openbaar Ministerie, nepbom achter. ,,Een ernstige overtreding’’, volgens de Officier van Justitie. 

Stegeman stelt met zijn programma Undercover in Nederland misstanden aan de kaak. In augustus 2018 wist hij  - vermomd - stiekem de legerplaats in bij Oldeboek en ’t Harde op te komen. Hij liet daar in de eetzaal een koffer achter. Toen die gevonden werd, gingen alle alarmbellen af. De legerplaats was urenlang afgesloten. Volgens Defensie bleek het om een nepbom te gaan. 

‘Gewoon een koffer’

Stegeman ontkent dat. ,,Het was gewoon een koffer. Het zag er zeker niet uit als een bom”, zei hij tegen deze krant. Hij moest zich maandag verantwoorden voor de meervoudige kamer in Zutphen. Daar hoorde hij een werkstraf van 120 uur eisen, waarvan 40 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Volgens de Officier van Justitie is Stegeman te ver gegaan. Hij zou de zaak na de vondst van de koffer hebben laten escaleren door niet in te grijpen. ,,Dat diende diende geen belang.’’ En: ,,Journalistieke exceptie geldt hier niet’’.  

Uitspraak op 9 maart.