Bij het waterwerk langs de IJsselkade in Zutphen staat een joekel van een paardenkastanje. Na meer dan honderd jaar gaat de zaag erin. Grote hekken staan op dit moment onder de boom totdat hij dinsdag wordt gekapt.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij het waterwerk langs de IJsselkade in Zutphen staat een joekel van een paardenkastanje. Na meer dan honderd jaar gaat de zaag erin. Grote hekken staan op dit moment onder de boom totdat hij dinsdag wordt gekapt. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Angst voor nog een vallende tak op voorbijganger, Zutphen kapt iconische boom langs IJsselkade

Het felgroen van een reusachtige kastanjeboom, afstekend tegen de kenmerkende parelwitte huizen langs de IJssel in Zutphen. De meer dan honderd jaar oude kastanjeboom langs de IJsselkade bij Zutphen is een icoon. Nog wel. Dinsdag kapt Zutphen de beeldbepalende boom. ,,Er zaten te veel mensen onder. Het is er niet meer veilig.”

Nog een toerist of Zutphenaar die een loodzware tak op zijn hoofd of rug voelt vallen. Wethouder Annelies de Jonge wil er niet aan denken. Ze laat daarom de zaag zetten in een grote, oude kastanjeboom naast het waterwerk bij de IJsselkade. Nadat Zutphen deze maand ook in hoger beroep aansprakelijk werd gesteld voor blijvend letsel bij een toeriste uit Amsterdam is Zutphen er alles aan gelegen een nieuw drama te voorkomen.