Kunstenaars dreigden ateliers kwijt te raken in Zutphen, nu de gemeente Zutphen vijftien panden in de verkoop wil gooien. Zij hebben hun ateliers in twee van de panden. Van links af Erik Verharen, Edith Meijering en Hans Zweverink.
Volledig scherm
PREMIUM
Kunstenaars dreigden ateliers kwijt te raken in Zutphen, nu de gemeente Zutphen vijftien panden in de verkoop wil gooien. Zij hebben hun ateliers in twee van de panden. Van links af Erik Verharen, Edith Meijering en Hans Zweverink. © Archief/Zutphens Persbureau

Ateliers in binnenstad Zutphen niet in verkoop voor er duidelijkheid is over het belang van kunstenaars

Interactieve kaartZutphen verkoopt voorlopig niet de panden in de binnenstad waarin meerdere kunstenaars hun ateliers hebben. De gemeente gaat eerst in gesprek met kunstenaars en andere cultuurmakers. Eerder heeft wethouder Mathijs ten Broeke al erkend dat er beleid mist voor deze doelgroep. Zolang deze aanpak er niet is, gaan de panden nog niet in de verkoop.

Aanleiding is een aangekondigde pandenverkoop van de gemeente Zutphen. De komende twee jaar wil de gemeente vijftien panden verkopen, waaronder enkele omstreden gebouwen. Zoals de Kolenstraat 27 en de Bakkerstraat 18, twee aaneengesloten panden in de binnenstad waarin zes kunstenaars hun atelier hebben. Zij spraken eerder in de Stentor hun angst uit te moeten vertrekken uit hun ateliers en zelfs uit Zutphen.

  1. Nooit meer koekjes van Marion in 't Atrium: ‘Ik stop met bloedend hart, mijn basis is weg’
    PREMIUM

    Nooit meer koekjes van Marion in 't Atrium: ‘Ik stop met bloedend hart, mijn basis is weg’

    Stoppen op je hoogtepunt. Sporters doen het wel eens. Voldaan, op waardige wijze. De Zutphense Marion Traas (50) stopt óók op haar hoogtepunt, met ontmoetingscentrum 't Atrium. Waardig. Maar voldaan? Verre van. Ze móét de deur van haar populaire zaak dichtdoen. Vanwege corona en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Haar hart bloedt. ,,De zaak liep als een tierelier. Ik ging eindelijk geld verdienen. Maar met de anderhalvemeterregel kan ik maximaal acht mensen ontvangen. Te weinig, ik zou alleen maar geld gaan verliezen.’’