Volledig scherm
De bibliotheken in de gemeente Brummen hebben een breed aanbod. Zoals hier in de Eerbeekse vestiging, waar mensen computerles krijgen. © Ronny te Wechel

Bibliotheken Brummen beginnen petitie om bezuinigingsvoorstel van tafel te krijgen

De bibliotheken in Brummen en Eerbeek vrezen slachtoffer te worden van de bezuinigingen van de gemeente Brummen en zijn een petitie gestart. Zij willen dat de gemeente het bezuinigingsvoorstel intrekt. Na twee dagen online te hebben gestaan, is de petitie al een kleine 800 keer ondertekend.

Brummen staat er financieel niet goed voor en moet bezuinigen. In de door het college van B&W opgestelde Perspectiefnota is voorgesteld de jaarlijkse subsidie voor de bibliotheek met 100.000 euro te verlagen. Dat is een bezuiniging van bijna 30 procent die de gemeente wil bereiken door het sluiten van een van de twee vestigingen.

Taallessen

De bibliotheken in de gemeente Brummen staan in de top-tien van meest actieve bibliotheken van Nederland. Directeur Mirjam Wijers: ,,Naast het uitlenen van boeken en tijdschriften organiseren we taallessen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en computerles om digitaal vaardiger te worden. De jongeren stimuleren we te gaan lezen en we nodigen regelmatig interessante schrijvers en sprekers uit. Het team en de ruim 160 vrijwilligers regelen dit voor de gemeenschap. Van jong tot oud, iedereen profiteert van ons aanbod.’’

Pleidooi

De bibliotheken hebben niet alleen een online petitie op touw gezet. Er liggen ook lijsten in de bibliotheken in Brummen en Eerbeek waar mensen een handtekening kunnen zetten. Op donderdagavond 13 juni is er een forumvergadering in het Brummense gemeentehuis. Wijers zal daar een pleidooi houden voor het behoud van beide bibliotheken.