Volledig scherm
PREMIUM
Bibliotheek Brummen-Voorst heeft al jarenlang een stabiel ledenaantal. Vooral (niet betalende) jeugdleden weten de weg te vinden naar de vestigingen in Brummen, Eerbeek en Twello. © Ronny te Wechel

Bieb Brummen-Voorst twaalfde van Nederland met ledenscore van ruim 28 procent

In de gemeenten Brummen en Voorst was in het jaar 2018 28,1 procent van de bevolking lid van de bieb. Bibliotheek Brummen-Voorst staat daarmee landelijk op de twaalfde plaats. De vestigingen in Brummen, Eerbeek en Twello zijn populair: het ledenaantal ligt bijna 7 procent boven het landelijk gemiddelde (21,3 procent).

De Koninklijke Bibliotheek (Nederlands nationale bibliotheek in Den Haag) publiceert jaarlijks een top-15 van populairste bibliotheken. Nederland telde in het jaar 2018 146 openbare bibliotheekinstellingen. Daarvan scoorde Stadkamer Zwolle het beste: 35,4 procent van de bevolking was vorig jaar lid van die bibliotheek. Brummen-Voorst staat voor het eerst in de ‘elitegroep’ van vijftien.

  1. Extra bezuinigingen dreigen voor Zutphenaren die ondersteuning nodig hebben
    PREMIUM

    Extra bezuinigin­gen dreigen voor Zutphena­ren die ondersteu­ning nodig hebben

    Het wegwerken van een jaarlijkse tekort van 13 miljoen euro in Zutphen gaat niet hard genoeg. Bezuinigingen bij de hulp en ondersteuning van inwoners blijven achter. Juist daar zijn de miljoenentekorten in Zutphen ontstaan. Om nieuwe tegenvallers te voorkomen gaat wethouder Harry Matser nu al op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de bezuinigingsopgave te halen. Plannen die hij dit voorjaar wil presenteren.