Volledig scherm
PREMIUM
Het Broederenklooster in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Broederenklooster Zutphen wordt hotel, wat komt daarbij kijken?

Het Broederenklooster in Zutphen opent volgend jaar zijn deuren als hotel. Bezoekers konden zaterdag tijdens de Dag van de Bouw komen kijken in een leeg en kaal gebouw. Het verre verleden is tastbaar.

Van 1954 tot 2017 was in het Zutphense Broederenklooster het Stedelijk Museum gevestigd. De meeste bezoekers waren sinds de sluiting daarvan - het verhuisde naar 's-Gravenhof - niet meer binnen geweest.
De museumruimten zijn leeg en kaal, het valt de bezoekers niet mee herkenningspunten te vinden. Bovendien is op de Dag van de Bouw de ingang aan de zijkant, bij het Gideonmonument, en niet zoals al die jaren gebruikelijk aan de Rozengracht. Hotel en grandcafé worden opgebouwd 'from scratch'. ,,Dit is echt het beginstadium", legt Jonathan de Lange uit, directeur van bouwbedrijf Kappert. ,,Het museum was de laatste gebruiker, alles wat er ten behoeve van het museum is ingebracht, hebben wij er weer uitgehaald. Het was een beetje gedateerd."

  1. Fiscus mocht huurtoeslag bewoners Bronsbergen niet intrekken

    Fiscus mocht huurtoe­slag bewoners Bronsber­gen niet intrekken

    De Belastingdienst heeft ten onrechte de huurtoeslag stopgezet van een aantal bewoners van park Bronsbergen in Zutphen, oordeelt de Raad van State. De fiscus had in 2017 het standpunt ingenomen dat de woningen deel uitmaken van een vakantiebestedingsbedrijf, waardoor de Zutphenaren geen recht op huurtoeslag hadden. Door de Wet op de huurtoeslag, die in 2016 inging, hebben huurders van recreatiewoningen sinds begin 2018 namelijk niet langer recht op huurtoeslag.