Volledig scherm
Op het nieuwe dak van de manege in Brummen wordt mogelijk groene energie opgewekt. © ANP XTRA

Dak manege Brummen wekt straks stroom op

BrummenEnergie en De IJsselruiters in Brummen hebben elkaar gevonden. De rijvereniging en ponyclub stelt het dak van de manege aan de Eerbeekseweg ter beschikking aan de energiecoöperatie. Op de twee rijhallen kunnen maximaal 651 zonnepanelen stroom opwekken.

Minstens zeshonderd zonnepanelen moeten zijn gekocht om het opwekken van groene energie op de manege van De IJsselruiters in Brummen te laten doorgaan. ,,Anders is het niet rendabel’’, zegt Els Holsappel, bestuurslid communicatie en ledenwerving bij BrummenEnergie.

Subsidie

Een andere voorwaarde is volgens haar dat een project-coöperatie wordt opgericht met minstens vijftig deelnemers. Holsappel: ,,Dat is nodig om aanspraak te kunnen maken op provinciale subsidie.’’

Een zonnepaneel kost 275 euro. Tot 1 januari 2020 hebben gegadigden de mogelijkheid zich voor het project aan te melden op: brummenenergie.nl/groene-energie/samen-panelen. Het streven is volgens Holsappel herfst volgend jaar met de werkzaamheden te beginnen.

Groene energie

De IJsselruiters slaan met het project twee vliegen in één klap. Het asbestdak dat nu op de manege ligt, maakt plaats voor een nieuw dak. En met de zonnepanelen op de rijhallen draagt de rijvereniging en ponyclub bij aan het produceren van groene energie.

Woordvoerder Sjoerd Elgersma van De IJsselruiters: ,,Waarom we het plaatsen van de zonnepanelen op het dak niet in eigen beheer doen? Laat De IJsselruiters zich maar richten op de pony- en paardensport. En BrummenEnergie op het maken van een verdienmodel.’’ 

Volop zon

Op de ene helft van het dak komen de zonnepanelen te liggen. Holsappel: ,,Daar hebben ze volop zon; aan de andere kant van het dak zouden ze onvoldoende in de zon liggen.’’

Inwoners van de gemeente Brummen en omgeving kunnen een zonnepaneel kopen. Het gaat om mensen binnen de postcodegebieden Brummen 6971, Leuvenheim 6974, Spankeren 6956, Laag Soeren 6957, Eerbeek 6961, Loenen 7371, Hall, 6964, Empe 7399 en Tonden 6975.

Eigen dak

Holsappel somt de groepen op voor wie dit aanbod met zonnepanelen vooral geschikt is. ,,Voor degenen die beschikken over een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen, of die geen zonnepanelen op het eigen dak willen. Maar ook is dit project geschikt voor degenen die al zonnepanelen op het eigen dak hebben, maar nog steeds elektriciteit afnemen.’’

Op maandag 28 oktober is er een informatiebijeenkomst, die om 19.30 uur begint in Tjark Rikscentrum in Eerbeek.

  1. Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken
    PREMIUM
    video

    Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken

    Eerder van huis om op tijd op school te komen omdat je de Zutphenseweg (N348) met de fiets moet oversteken. Scholieren vanuit Deventer, Epse en Gorssel richting Zutphen zijn er voorlopig nog niet vanaf. Nu het de vraag is of het kruispunt Quatre Bras wel wordt aangepakt, blijft het voor fietsers wachten of gevaarlijke capriolen uithalen om de andere kant van de weg te halen in de ochtendspits.