Volledig scherm
PREMIUM
Huruy Gebrehiwet aan het werk met één van de fietsen voor de nieuwe klant Fletcher Hotels. © Arjan Gotink

Deze mensen repareren fietsen in Zutphen - maar ze knappen ook mensenlevens op

Jan Boersma en Christiaan Timmer hebben met Zilt-Bikes in een paar jaar een Zutphense fietsenhandel uit de grond gestampt die een serieuze speler op de Nederlandse fietsenmarkt begint te worden. Maar ze zijn meer. Drop-outs van school, asielzoekers en mensen met een dagbesteding krijgen kansen om als fietsenmaker wat van het leven te maken. 

Het is aan het eind van een dagje samen opruimen als Jan Boersma, directeur van Zilt-Bikes, de vraag neerlegt. ,,Hi Kees, jij kunt toch veel meer dan je nu doet?’’Hij kent Kees Clappers (62) nog maar een dag. Maar hij ziet op die dag in 2017 direct de waarde van deze gewezen boekhouder. Voor Clappers, een man die met zichzelf in de knoop zit en op zoek is naar nieuwe eigenwaarde, is het een belangrijk moment.

,,Niet lang geleden heb ik geprobeerd mijzelf te doden,’’ vertelt Clappers. ,,Ik zag het niet meer zitten. Ik kon nooit goed meekomen in het sociale gebeuren, ik wist ook niet waarom. Tot vijf jaar geleden een psychiater stelde dat ik autistisch ben. Toen vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Maar ik zat wel al in de ziektewet en kwam de deur niet meer uit, ik had allerlei angsten gekweekt. ‘Daar gaan we wat aan doen Kees,’ zei de psychiater.’’

Quote

Jan en ik hebben het ook niet zo van tevoren verzonnen. Zo is het een beetje gegroeid. En dat heeft alles te maken met wie Jan is

Christiaan Timmer, Bedrijfsleider Zilt-Bikes
  1. Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken
    PREMIUM
    video

    Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken

    Eerder van huis om op tijd op school te komen omdat je de Zutphenseweg (N348) met de fiets moet oversteken. Scholieren vanuit Deventer, Epse en Gorssel richting Zutphen zijn er voorlopig nog niet vanaf. Nu het de vraag is of het kruispunt Quatre Bras wel wordt aangepakt, blijft het voor fietsers wachten of gevaarlijke capriolen uithalen om de andere kant van de weg te halen in de ochtendspits.