Volledig scherm
PREMIUM
Zo ziet Kaumera eruit, een biologische gel die zowel gewassen in de landbouw als grondstoffen in de bouw sterker moet maken. © Waterschap Rijn & IJssel

Deze ‘wonderstof’ uit Zutphen zit straks in alle auto’s en in elk gebouw

Vanaf deze week herbergt Zutphen het enige productiecentrum voor de veelzijdige en biologische grondstof Kaumera. Dit is een uitvinding van de Technische Universiteit Delft in samenwerking met Waterschappen Rijn en IJssel, Vallei Veluwe en het bedrijfsleven. Dit goedje moet de wereld veroveren door vervuilende chemische grondstoffen in de landbouw en industrie overbodig te maken. 

Zoals wetenschappers, dijkgraven en ondernemers praten over Kaumera, een gel eigenlijk, krijg je het idee dat het om een magisch middel gaat. Het is brandvertragend en kan water afstoten. Tegelijkertijd kan het ook water absorberen. Dat hangt weer af van de combinatie met andere stoffen.

Daarnaast gaan gewassen er sneller van groeien, versterkt het beton efficiënter en maakt het dashboards voor auto’s lichter. En de grondstof is nog biologisch ook. Kaumera betekent in de taal van Maori uit Nieuw Zeeland niet voor niets ‘kameleon.’

  1. Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken
    PREMIUM
    video

    Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken

    Eerder van huis om op tijd op school te komen omdat je de Zutphenseweg (N348) met de fiets moet oversteken. Scholieren vanuit Deventer, Epse en Gorssel richting Zutphen zijn er voorlopig nog niet vanaf. Nu het de vraag is of het kruispunt Quatre Bras wel wordt aangepakt, blijft het voor fietsers wachten of gevaarlijke capriolen uithalen om de andere kant van de weg te halen in de ochtendspits.