Volledig scherm
PREMIUM
Waterschap Rijn & IJssel heeft samen met TU Delft en Royalk Haskoning een magisch goedje ontwikkelt die van afvalwater een biologische grondstof genaamd Kaumera maakt. Deze stof kan voor tal van industriële producten gebruikt worden om ze duurzamer te maken. Kaumera viel vandaag in de prijzen. © Waterschap Rijn & IJssel

Drie waterprojecten uit Oost-Nederland in de prijzen

Drie projecten uit Oost-Nederland zijn in de prijzen gevallen bij de Waterinnovatieprijs 2019. De  zandige oevers die dienen als versterking van de  Houtribdijk bij Lelystad won de publieksprijs. Verder viel ook het Zutphense wonderstofje Kaumera en de PlasticRoad van VolkerWessels uit Rijssen in de prijzen.

Kaumera moet de wereld veroveren door vervuilende chemische grondstoffen in de landbouw en industrie overbodig te maken. De stof is brandvertragend en kan water afstoten. Tegelijkertijd kan het ook water absorberen. Verder kan het gewassen sneller laten groeien en beton sterker maken. Het goedje is een uitvinding van de Technische Universiteit Delft in samenwerking met Waterschappen Rijn en IJssel, Vallei Veluwe en het bedrijfsleven. 

  1. IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’
    PREMIUM

    IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’

    Het uitblijven van een lange periode van winterweer heeft grote gevolgen voor natuurijsclubs in Nederland. Meerdere clubs hebben zich de afgelopen periode bij de KNSB gemeld, omdat hun kosten zo langzamerhand hoger worden dan de opbrengsten. Geen ijs betekent immers geen contributie van leden. ,,Dat het allemaal onder druk staat, is wel helder”, laat de schaatsbond weten. In Oost-Nederland vallen de problemen nog mee, maar ook daar is de situatie niet altijd rooskleurig. ,,Je moet teren op de reserves die je hebt.”