Eefde ontroert nabestaanden teruggevonden WOII-piloot, ‘ik heb nog nooit zoiets eerbaars meegemaakt’

Generaties na de Tweede Wereldoorlog worden nog steeds gesneuvelde geallieerde militairen teruggevonden. Bij nabestaanden maakt het veel weggestopte gevoelens los. Zoals gisteren in Eefde bij de herdenkingsdienst voor de teruggevonden piloot William Hurrell. ,,Dit is het meest respectvolle een eerbare dat ik ooit heb meegemaakt.’’

In de herfst van 1944 kregen Sydney en Daisy Hurrell de brief die alle ouders vrezen wanneer hun kinderen vechten aan het oorlogsfront. De afscheidsbrief die elke militair moet schrijven voor het geval hij sneuvelt. Hun zoon, de 21-jarige flight-sergeant William Hurrell, werd op 26 september in zijn Hawker Typhoon verrast boven Apeldoorn door een overmacht aan Duitse gevechtsvliegtuigen.

  1. Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartkloppingen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’
    PREMIUM
    video

    Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartklop­pin­gen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’

    Boem! Op slag verliefd. Dat werd de Zutphense celliste Manuela Verbeek toen ze bij vioolbouwer Michael van Berkum twee maanden geleden een circa 260 jaar oude Franse cello zag staan. Ze mocht 'm even bespelen en kreeg ‘de bibbers en hartkloppingen’. Manuela wil de cello koste wat kost hebben. Probleempje: hij kost 30.000 euro. En dat heeft ze niet. Manuela houdt een crowdfundingconcert om de cello te bemachtigen.