Volledig scherm
De historische kloostermuur langs de Berkel wordt weer zichtbaar. Vorig jaar werden de resten van de kloostermuur bij de opstapplek van de fluisterboten, naast de Berkelpoort, ontdekt. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Eeuwenoud klooster wordt weer zichtbaar langs de Berkel in Zutphen

De provincie Gelderland trekt bijna twee ton uit voor de restauratie van de historische kloostermuur bij Rijkhagen in Zutphen. Bij de verbreding van de Berkel voor fluisterboten in Zutphen kwam daar vorig jaar een oude kloostermuur in beeld.

Op de plek langs de Berkel stond ooit klooster Rondeel. Dit klooster stamt uit 1334. De totale kosten voor Zutphen om de muur weer zichtbaar te maken en te restaureren zijn zo'n 350.000 euro. Gelderland draagt hier 196.000 euro aan bij. In totaal stelt Gelderland 2,7 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor de restauratie van zes historische gebouwen in de provincie. 

Boerderij Keizershof

Ook boerderij De Keizershof in Voorst behoort bij deze zes gebouwen. Deze monumentale Boerderij aan de Keizerhofstraat staat nu nog leeg. De restauratie moet ervoor zorgen dat De Keizershof weer een boerderij in bedrijf wordt. Daarnaast komen er een kantoor en een woonhuis. De kosten hiervoor zijn bijna drie ton.

  1. Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken
    PREMIUM
    video

    Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken

    Eerder van huis om op tijd op school te komen omdat je de Zutphenseweg (N348) met de fiets moet oversteken. Scholieren vanuit Deventer, Epse en Gorssel richting Zutphen zijn er voorlopig nog niet vanaf. Nu het de vraag is of het kruispunt Quatre Bras wel wordt aangepakt, blijft het voor fietsers wachten of gevaarlijke capriolen uithalen om de andere kant van de weg te halen in de ochtendspits.