Volledig scherm
Wethouder Harry Matser. © Arjan Gotink

Financiële meevaller van het Rijk is voor Zutphen slechts een doekje voor het bloeden

Zutphen krijgt eenmalig 1,7 miljoen euro van het rijk. Dit blijkt uit de meicirculaire. Het stemt de gemeente Zutphen niet tevreden. Qua bezuinigingsopgave schiet Zutphen er niets mee op.

,,Een meevaller, maar daar is het wel mee gezegd.’’ Wethouder Harry Matser kan niet vrolijk worden van de uitkomsten van de meicirculaire. Uit deze overheidsmededeling blijkt dat Zutphen dit jaar 1,7 miljoen euro extra van het Rijk ontvangt. Het grootste deel hiervan, 1,5 miljoen euro, is een eenmalige tegemoetkoming voor jeugdhulp. Een structureel voordeel in de bezuinigingsopgave levert het Zutphen niet op.

Inkomstenbron

Een gemeente ontvangt ieder jaar een meicirculaire en een septembercirculaire. In deze circulaire laat het Rijk elk voorjaar en najaar weten hoeveel geld gemeenten de komende jaren kunnen verwachten. Deze Algemene Uitkering is voor de gemeente een belangrijke inkomstenbron waarmee een aanzienlijk gedeelte van de begroting wordt bekostigd. Wijzigingen kunnen daardoor een grote invloed hebben op de begroting van een gemeente. Met de stijging van 1,7 miljoen euro komt de Algemene Uitkering voor 2019 bijvoorbeeld uit op ruim 92 miljoen euro.

Eenmalig

Het is voor Zutphen een doekje voor het bloeden. Eind mei zag Zutphen het miljoenentekort van 13 miljoen euro tot 16 miljoen euro stijgen. Voor zo'n 11,5 miljoen euro hiervan is een bezuiniging gerealiseerd. Overige besparingen moeten nog worden gevonden. De financiële meevaller van het Rijk brengt hier geen verandering in omdat het grotendeels om een eenmalige gift voor jeugdhulp gaat. De gemeente Zutphen besteedde vorig jaar bijvoorbeeld 20,4 miljoen euro aan jeugdhulp en kreeg van het rijk een kleine 15 miljoen vergoed. Zelfs met de eenmalige bijdrage van 1,5 miljoen euro is het tekort op jeugdhulp zodoende nog groot.

Jeugdhulp

,,Het bedrag dat we nu ontvangen is te laag om de kosten van de jeugdhulp te dekken en is bovendien incidenteel. Het geeft ons geen verlichting. Structureel gezien helpt het ons niet’’, aldus Matser. 

De verwachting over de Algemene Uitkering voor de komende jaren zijn volgens de wethouder bovendien ook niet positief. In 2020 en 2021 verwacht Zutphen dat de Algemene Uitkering nog stijgt met ongeveer een miljoen en een half miljoen euro. De jaren erna daalt de Algemene Uitkering van het Rijk waarschijnlijk fors. Voor 2023 verwacht Zutphen zelfs een verlaging verwacht van 1,7 miljoen euro. 

  1. Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken
    PREMIUM
    video

    Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken

    Eerder van huis om op tijd op school te komen omdat je de Zutphenseweg (N348) met de fiets moet oversteken. Scholieren vanuit Deventer, Epse en Gorssel richting Zutphen zijn er voorlopig nog niet vanaf. Nu het de vraag is of het kruispunt Quatre Bras wel wordt aangepakt, blijft het voor fietsers wachten of gevaarlijke capriolen uithalen om de andere kant van de weg te halen in de ochtendspits.