Volledig scherm
Het bedrijf Biomassacentrale Zutphen BV, speciaal voor dit project opgericht, wil in Zutphen op het terrein van de voormalige vuilstort Fort de Pol langs het Twentekanaal een biomassacentrale bouwen. In het gebouw moet duurzame energie worden opgewekt. © Reinoud Buurman

Geduld gemeente Zutphen met biomassacentrale raakt op

De gemeente Zutphen wil snel duidelijkheid van de initiatiefnemers van een nog te bouwen biomassacentrale op de voormalige vuilstortplaats Fort de Pol op bedrijventerrein De Mars. Al in 2014 werd het plan voor de bouw van zo’n centrale gepresenteerd, maar nog altijd staat het dertig meter hoge gebouw langs het Twentekanaal er niet. Volgens de gemeente zijn er nu andere kapers op de kust voor aankoop van de grond op het onderste plateau van Fort de Pol.

Ondanks meldde deze krant dat de zogeheten SDE-subsidie van 65 tot 80 miljoen euro die voor de biomassacentrale was gereserveerd is komen te vervallen. Aan de subsidieverlening was een termijn gekoppeld waarbinnen de centrale in bedrijf moest zijn. De bouw van de biomassacentrale liep aanvankelijk vertraging op doordat enkele omwonenden tot aan de Raad van State procedeerden tegen het plan. Hun bewaren werden niet-ontvankelijk verklaard, maar de afgelopen tijd zorgden nieuwe bezwaarprocedures voor verdere vertraging.Daardoor verliep de termijn voor de miljoenensubsidie.

De gemeente Zutphen schermt nu met meerdere geïnteresseerden voor aankoop van de benodigde grond op Fort de Pol en zegt op korte termijn een overeenkomst te willen sluiten met één van de partijen. Een gemeentelijk woordvoerder zegt nog niet te kunnen melden om welke andere geinteresseerden het gaat. Wel is duidelijk dat de gemeente de druk op de initiatiefnemers van de biomassacentrale op probeert te voeren.

Tempo

Het college meldt in antwoord op vragen van de Stadspartij over de kwestie dat het op zich niet negatief staat ten opzichte van de plannen, mits er dus tempo wordt gemaakt. ‘De komst van een biomassacentrale in Zutphen die syn-gas (en mogelijk vloeibaar CO2) produceert, zou een aanzienlijke bijdrage leveren aan de energiedoelstellingen van Zutphen’, schrijven de bestuurders. ‘Door de komst van de biomassacentrale zou het aandeel duurzaam geproduceerde energie in Zutphen stijgen van 3% naar bijna 15%.’

Directeur Frank de Bruijn van Biomassacentrale Zutphen BV was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de gemeente is De Bruijn van plan om in het najaar een nieuwe SDE-subsidie aan te vragen.