Volledig scherm
Het Geelvinck Museum, dat is gewijd aan zeer oude piano's en pianola's, tijdens de opening in Huis de Wildeman in 2017. © Archieffoto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Geelvinck Museum moet definitief weg uit Huis de Wildeman in Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum moet 1 september weg zijn uit het rijksmonument Huis de Wildeman. De gemeente Zutphen wil het pand verkopen aan het Wijnhuisfonds. Het Geelvinck Museum mag tot 1 september in het pand blijven, zodat het jaarlijkse Fortepiano Festival deze zomer door kan gaan. Denkt de gemeente. Volgens Geelvinck-directeur Jurn Buisman kan het festival alleen doorgaan als het museum tot medio november in Huis de Wildeman mag blijven.

Een petitie met meer dan 3000 handtekeningen, een open brief van kunstminnend Zutphen. Alles werd ingezet om het Geelvinck muziekmuseum in het rijksmonument Huis de Wildeman te houden. Het heeft niet geholpen. De gemeente Zutphen wil het pand aan de Zaadmarkt verkopen aan het Wijnhuisfonds. Het Wijnhuisfonds is een stichting die zich richt op het aankopen en restaureren van historische panden in Zutphen.

Zutphen heeft aan het Wijnhuisfonds gevraagd of het gebruik wil maken van het recht  van eerste koop op het deel van Huis de Wildeman gelegen aan de Rode Torenstraat eventueel in combinatie met de aankoop van het deel aan de Zaadmarkt. Het Wijnhuisfonds heeft aangegeven na te denken over dat verzoek en komt voor eind augustus met een reactie.

Uitzondering

Op dit moment is het Geelvinck Muziek Museum in Huis de Wildeman gevestigd. De bruikleenovereenkomst met het Geelvinck Museum liep begin dit jaar af en is daarna nog twee keer tijdelijk verlengd. De gemeente Zutphen laat weten dat het Geelvinck Museum bij wijze van uitzondering nog tot 1 september in het pand mag blijven. Dit zorgt ervoor dat het geplande Fortepiano Festival in augustus doorgang kan vinden, zegt de gemeente.

,,Maar dat is een utopie’’, zegt Buisman. ,,We zijn blij met twee maanden extra, maar hebben die periode minimaal nodig om onze spullen uit het pand te halen. Als we per 1 september uit Huis de Wildeman moeten, moeten we dus eind juni al beginnen met het uitruimen van het pand. Dan is nagenoeg alles weg als Fortepiano op de rol staat en dan kunnen we dus geen festival aanbieden.‘’

,,Onze collectie bestaat uit 120 kwetsbare piano's en gerelateerde muziekinstrumenten, die met grote zorgvuldigheid moeten worden vervoerd’’, vervolgt Buisman.  ,,En dan komen daar nog talloze andere spullen bij, zoals kroonluchters en meubilair. Bovendien moet elk object goed worden bekeken voordat het op transport kan en moet daarvan per object een verslag worden opgesteld. Ik heb vrijdag gesproken met wethouder Laura Werger en haar gezegd dat we ons festival alleen kunnen houden als we respijt krijgen tot medio november. Zij vroeg ons om een plan van aanpak te maken, dan gaat zij dat bekijken. Ze krijgt dat plan eind deze maand en daarna hopen we wederom met haar in gesprek te kunnen.’’

Werger denkt ondanks de mededeling van Buisman een voor alle partijen goede oplossing te te hebben gevonden. ,,Het Wijnhuisfonds krijgt de tijd om goed onderzoek te doen of het van het recht op eerste koop gebruik wil maken. Het Geelvinck Museum kan in die tijd het festival gewoon laten doorgaan en heeft meer tijd om een alternatieve locatie te vinden.’’ Die locatie is nog niet gevonden.

Tijdelijk

Het Geelvinck Museum zat sinds januari 2017 in Huis de Wildeman, nadat het pand vrijkwam doordat Henriette Polak Museum naar het Hof van Heeckeren verhuisde. Vanaf het begin maakte de gemeente Zutphen hierbij duidelijk dat het om een tijdelijke overeenkomst in Huis de Wildeman ging, tot uiterlijk 31 december 2018. Twee jaar lang kon het museum daardoor kosteloos gebruik maken van het pand. Het pand werd via een leegstandsbeheerder in gebruik gegeven aan het Geelvinck Museum. 

,,Er is een duidelijke afspraak met Geelvinck gemaakt dat zij na die twee jaar óf een kostendekkende huur gaat betalen, óf het pand aankoopt, óf het pand laat kopen door een derde en het daarvan huurt’’, liet Werger hier eerder al over weten. De huur is meer dan 50.000 euro per jaar. Het Geelvinck Museum kan dit niet betalen.

Zutphen laat weten dat er met het Geelvinck Museum overleg is geweest over alternatieve locaties voor het museum in Zutphen. ,, We zijn graag nog bereid mee te denken, maar het initiatief ligt wel bij het Geelvinck Musuem’’, aldus gemeentewoordvoerder Robert-Jan Bax.

Geelvinck Muziek Museum

In het Geelvinck Museum in Zutphen staan meer dan 120 historische piano’s en gerelateerde muziekinstrumenten. Het is de grootste Nederlandse collectie van historische piano’s uit de late 18e en 19e eeuw. Hieronder valt onder meer de internationaal bekende Sweelinck Collectie, waarvan de in Nederland gebouwde piano’s door de Raad voor Cultuur tot het onvervangbaar Nederlands cultuurgoed worden gerekend.

Een van de topstukken in het museum is een mahoniehouten tafelpiano uit de collectie van de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793), de vrouw van Lodewijk XVI. In het museum staan ook historische piano’s die door bezoekers bespeeld mogen worden.

De instrumenten uit de collectie worden gebruikt voor de professionele opleiding voor fortepiano en tevens voor de ambachtelijke opleiding pianotechniek.

Meerdere keren per maand houd het Geelvinck Museum kleinschalige huiskamerconcerten op de originele 18e en 19e-eeuwse piano’s. In de zomer vindt in het museum het Fortepiano Festival plaats. Musici uit heel de wereld speelden vorig jaar op twintig avonden en negen middagen in augustus op de historische piano’s. 

  1. Misdaadjournalist Korterink over zijn boek ‘de Holleeders’: ‘Schijthoer wil ik best aanpassen’

    Misdaad­jour­na­list Korterink over zijn boek ‘de Holleeders’: ‘Schijthoer wil ik best aanpassen’

    In de rechtbank van Zutphen diende de zaak van een ex-vriendin van Willem Holleeder, Nicky Visser en haar ex-man Christiaan Krawinkel tegen misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink en zijn uitgever Just Publishers. Korterink schreef het boek “de Holleeders” waarin hij verslag doet van rechtbankverslagen van de zaak Holleeder. Visser en Krawinkel willen vanwege bepaalde passages dat het boek uit de handel wordt genomen, een rectificatie en een schadevergoeding van 10.000 euro per persoon.