Volledig scherm
De Raad van State tikte de gemeente Zutphen over de vingers in een zaak rond een nieuwbouwwoning op het jachtwerfterein van Evert-Jan van Til. © ANP XTRA

Gemeente Zutphen haalt bakzeil in zaak rond woning op jachtwerfterrein Van Til

De gemeente Zutphen heeft bij de weigering van een nieuwe bedrijfswoning bij de jachtwerf aan de Marshaven onvoldoende naar de belangen van ondernemer Evert-Jan van Til gekeken. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een definitieve uitspraak.

Volgens de Raad houdt Zutphen er onder meer geen rekening mee dat jachtwerfdirecteur Van Til al jaren met zijn gezin op het jachtwerfterrein woont en daar zestig tot zeventig uur per week kwijt is aan beheerwerkzaamheden.

Waarom het niet nodig zou zijn - zoals gemeente Zutphen vindt - om daar in een bedrijfswoning te wonen, kan de Raad van State niet volgen. De gemeente zal nu alsnog een nieuw besluit moeten nemen op Van Tils aanvraag voor een bouwvergunning om zijn oude bedrijfswoning te vervangen door een nieuwe-.

Nut en noodzaak

Daarbij kan de gemeente Zutphen niet meer terugvallen op argumenten dat Van Til personeel zou kunnen inhuren om dag en nacht toezicht op de werf te houden. Volgens de Raad van State is er voldoende nut en noodzaak voor de ondernemer om op zijn eigen jachtwerf te wonen.

Van Til woont al jaren op dat terrein in een sterk verouderde bedrijfswoning die hij wil vervangen door een nieuwe-. De gemeente wilde dat per se niet, maar zal nu hoogstwaarschijnlijk toch toestemming moeten geven aangezien zij de noodzaak voor weigering van nieuwbouw niet kan onderbouwen.

Geneuzel

Tijdens een eerdere zitting zei Van Til dat hij het ‘allemaal geneuzel op de vierkante millimeter’ vond. ,,Blijkbaar heb ik een paar ambtenaren tegen me. Want die doen er alles aan om mijn plannen te frustreren. Ik heb al eerder gedoe gehad rond de ontwikkeling van een woonwijk en nu dit weer.’’

Van Til doelde op een jarenlang conflict dat hij uitvocht met de gemeente Zutphen over nieuwbouw in de Zutphense wijk Leesten. De gemeente probeerde hem daarin zelfs (vergeefs) te onteigenen.

Volledig scherm
Evert Jan van Til op het nieuwbouwterrein van de wijk Leesten in mei 2017, toen hij ook al overhoop lag met de gemeente Zutphen. © Jan Houwers