Volledig scherm
PREMIUM
Smokkelwaar die eerder werd onderschept in de Zutphense gevangenis. © Arjan Gotink

Grapperhaus is smokkelpraktijken beu: ‘lockdown’ van gevangenissen in Zutphen en Grave

Een ‘lockdown’ van twee gevangenissen, omdat de minister de vele smokkelacties in de gevangenissen beu is. Na een actie die woensdag begon in Grave (Noord-Brabant) is vandaag ook een grootschalige doorzoeking in Zutphen uitgevoerd. Over de resultaten hult de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zich vooralsnog in nevelen. De acties doorkruisen het strafproces rond de gewelddadige roofoverval op twee bejaarde broers in Heeten.

Vanochtend werd duidelijk dat de inrichting aan Verlengde Ooyerhoekseweg in Zutphen voor onderzoek was platgelegd, omdat smokkelwaar de gevangenis zou zijn ingevoerd. De gevangenis in Grave werd gisteren al hermetisch afgesloten, vanwege een vergelijkbare zoektocht naar ‘contrabande’, die waarschijnlijk tot en met morgen duurt. Of er ook in Zutphen al sinds gisteren werd gezocht is niet bekend.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) kondigde eerder aan dit soort acties te zullen uitvoeren. Er moet een einde komen aan de vele smokkelacties in de gevangenissen, vindt Grapperhaus. Daarom zal vaker worden gecontroleerd.