Volledig scherm
PREMIUM
(Fotograaf) Arjan Gotink samen met zijn vrouw Suzan Gotink-Truin en hun 9 weken oude zoon Sem. © Arjan Gotink

Het aantal baby's in de regio Zutphen en Lochem in vijftien jaar bijna gehalveerd

De krimp in de regio blijkt nog groter dan voorspeld. In de gemeente Zutphen zijn op dit moment 45 procent minder baby's dan in 2004. In Brummen ligt het aantal kinderen jongeren dan één 43,8 procent lager dan 15 jaar geleden en in Lochem zelfs 48 procent. Een krimp die tot kopzorgen leidt in het onderwijs. 

Nergens in Nederland is de daling van het aantal geboren kinderen ten opzichte van vijftien jaar geleden zo groot als in de Achterhoek. Dit blijkt uit het onderzoek dat het overkoepelende bestuur van veertien middelbare scholen in deze regio, Achterhoek VO, heeft laten uitvoeren. In de Achterhoek is het aantal geboren kinderen gedaald met bijna veertig procent. De dalingen in Zutphen, Brummen, Lochem en Bronckhorst (47,1 procent) is nog veel hoger. 

  1. Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op
    PREMIUM
    video

    Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op

    Een zwart gat? Welnee. Het leven van Theo Ankoné gaat gewoon door na het neerzetten van een nieuw werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan voor tachtigplussers (30 kilometer en 603 meter). De 85-jarige Warnsvelder geniet intens na van het huzarenstukje dat hij donderdagavond leverde in Geleen. En Turbo Theo waarschuwt zijn mogelijke opvolger alvast: ,,Als iemand anders mijn record dit jaar nog verbetert, krijgen ze in Limburg weer met mij te maken. Dan waag ik onmiddellijk een nieuwe poging.’’