Volledig scherm
© ANP XTRA

In deze bioscoop in Zutphen kun je wel ‘prikkelarm’ naar de film

Mensen die het lastig vinden om naar de bioscoop te gaan omdat zij snel ‘overprikkeld’ raken door beelden, geluiden en signalen, kunnen straks elke donderdagmiddag terecht bij Cinemajestic in Zutphen. Het bioscooppersoneel neemt dan maatregelen om een ‘prikkelarme omgeving’ te creëren.

In tijden van de in onze handen vastgegroeide smartphone, constante stromen van informatie en vragen over hoe schadelijk de straling van 5G wel niet is, raken de hersenen van tal van mensen ‘overprikkeld.’ Al deze informatie kan dan niet meer gelijktijdig worden verwerkt en er ontstaan bijvoorbeeld concentratieproblemen.

Bioscoop voor iedereen

Iedereen kan daar last van krijgen maar mensen met ADHD en autisme sneller last van deze vorm van over stimulatie. Een bioscoop met alle flikkerende informatiemonitoren, hard geluid en enorme projectieschermen is vaak te heftig voor deze groep. Cinemajestic wil hen ook het plezier van de bioscoop gunnen.

Geen achtergrondmuziek

Vanaf donderdag 28 november worden wekelijks in de rustige namiddag aanpassingen doorgevoerd. Zo staan de informatieschermen uit, is er geen achtergrondmuziek in de foyer en worden films niet omgeroepen met de microfoon maar persoonlijk aangekondigd. De films worden zonder voorfilms en reclames vertoond. Ook zal het volume lager zijn tijdens de film zelf. Ook zijn er oordoppen beschikbaar voor de mensen die het toch nog teveel vinden.