Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Inwoners van Zutphen zien afvalrekening met ruim 26 euro stijgen

Huishoudens in Zutphen zijn komend jaar ruim 26 euro meer kwijt aan de jaarlijkse afvalrekening. Het vaste tarief dat elk huishouden jaarlijks moet betalen stijgt van 138,50 naar 164,65 euro. Het bedrag dat per keer moeten worden betaald voor het aan de weg zetten van de grijze container, of het in de verzamelcontainer stoppen van de afvalzak, blijft wel gelijk.

De stijging van de afvalrekening komt door landelijke ontwikkelingen. De kosten voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval stijgen landelijk. Het Rijk rekent een hogere verbrandingsbelasting door. ,,Daarnaast is het bedrag dat je bijvoorbeeld ontvangt voor papier en plastic gedaald’’, licht wethouder Harry Matser toe. 

Via de zogenaamde afvalstoffenheffing worden alle kosten doorberekend aan inwoners die te maken hebben met het inzamelen en verwerken van huishoudelijk afval. Zutphen gaat er hierbij, net als vele andere gemeenten, vanuit dat het tarief voor de afvalstoffenheffing alle kosten moet dekken. In Deventer stijgt de afvalrekening hierdoor bijvoorbeeld zelfs met 42 euro.

Kosten per container of vuilniszak

De variabele kosten blijven in tegenstelling tot het vaste bedrag ongeveer gelijk. Deze variabele kosten gelden per keer dat de grijze container, voor restafval, aan de weg wordt gezet of een vuilniszak in de verzamelcontainer op straat wordt gestopt. Wie vaker afval aan de weg zet, betaalt meer.  

Deze tarieven voor 2020 zijn: 2,85 euro voor een container van 80 liter, 5,10 euro voor een container van 140 liter en 8,95 euro voor een 240-litercontainer. Een vuilniszak van 60 liter wegbrengen kost per keer 1,90 euro.

  1. Mark uit Zutphen is koning, nee de keizer, van de unieke glazen zwembaden voor de jetset die niet alleen in geld wil zwemmen
    PREMIUM

    Mark uit Zutphen is koning, nee de keizer, van de unieke glazen zwembaden voor de jetset die niet alleen in geld wil zwemmen

    Zelf woont Mark Hoentjen in een gewoon huis in Zutphen. Zijn klandizie verkeert in de absolute upper class met huizen van een miljoen euro en meer. Hij bouwt in het atelier van zijn Zutphense bedrijf Underwaterwindows spectaculaire transparante wanden voor zwembaden en pools van regeringsleiders, koninklijke families en succesondernemers, topvoetballers en topartiesten.