Modelbouwer Nanno Mulder met een van de mislukte 3D-prints van het oude Zutphense station. ,,Ik ga hiermee door, ook al duurt het tien jaar.''
Volledig scherm
PREMIUM
Modelbouwer Nanno Mulder met een van de mislukte 3D-prints van het oude Zutphense station. ,,Ik ga hiermee door, ook al duurt het tien jaar.'' © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Is een schaalmodel van het oude station in Zutphen een utopie? Misschien wel, maar Nanno Mulder geeft niet op

Modelbouwer Nanno Mulder (63) heeft een missie: het station van Zutphen anno 1930 op schaal namaken, inclusief het gedetailleerde interieur. Alleen weet hij amper hoe het station er toen van binnen uitzag. Daarom is hij naarstig op zoek naar afbeeldingen van dat antieke interieur. De oogst: nul. ,,Maar ik ga hiermee door, ook al duurt het nog tien jaar.’’

Mulder verhuisde in 1991 van Amsterdam naar Zutphen. Hij zag het station en dacht: wat een vreselijk lelijk gebouw. De fanatieke modelbouwer verdiepte zich vervolgens in de geschiedenis van het Zutphense station en ontdekte toen de schoonheid die het pand ooit had. ,,Toen dacht ik: zo lelijk als het nu is, zo mooi was het ooit, in de jaren 30 van de vorige eeuw. Ik móét dat antieke station op schaal nabouwen.’’

  1. Van gieten naar genieten: Alain Schepers gidst ons door de bierrevolutie
    PREMIUM

    Van gieten naar genieten: Alain Schepers gidst ons door de bierrevolu­tie

    Nog niet zo lang geleden dronken Nederlanders voornamelijk pils. Thuis een halveliterfles of vers getapt in de kroeg. Sinds de ‘bierrevolutie’ is ontketend, verzuipen we zowat in de keuzes voor speciaalbieren en alcoholvrije varianten. De verkoop hiervan stijgt voor het tiende jaar op rij. Maar wat weten we ervan? Het is de heilige missie van bierdeskundige Alain Schepers uit Ruurlo om de achtergebleven kennis over de rijke wereld van het gerstenat op te vijzelen. ,,Je kunt het als zendelingenwerk beschouwen.’’