‘Kermis Zutphen verhuizen naar de IJsselkade was een dom idee’

videoBotsauto’s, touwtje trekken en de zweefmolen. Het is deze week weer ouderwets kermis in Zutphen. Zoals gebruikelijk op de Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt. De discussie of de kermis nou naar de IJsselkade had moeten verhuizen, houdt de bezoekers maar gedeeltelijk bezig. In ritje in de Booster of de Break Dance, een flinke suikerspin bij de snoepkraam of lekker krijsen in de Wipp is ook belangrijk.

De sfeer moet er op woensdagmiddag nog een beetje inkomen. Het weer zit ook niet echt mee. Maar naarmate de middag vordert wordt het drukker en drukker bij de botsauto’s, duizeligmakende attracties als de Impact en de Booster en de diverse snoepkramen.

Begin deze zomer leek het er nog op dat dit het laatste jaar zou zijn dat de kermis in de binnenstad was. Een verhuizing naar de IJsselkade was zo goed als zeker. Toch ging er uiteindelijk alsnog een streep door, mede na felle protesten van exploitanten en omwonenden van de IJsselkade.

  1. Zutphense idealist maakt uiterwaarden schoon, wie helpt hem vandaag?
    Video

    Zutphense idealist maakt uiterwaar­den schoon, wie helpt hem vandaag?

    Met zijn rijzige gestalte en opvallende outfit - oranje hesje en donkere hoed - is hij niet te missen bij het uitkijkplatform aan de Kanonsdijk in De Hoven. Henk Koskamp (58) draagt ook nog eens een witte vlag. ,,Die staat symbool voor mijn overgave aan de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties”, zegt Koskamp. Vandaag gaat hij in de uiterwaarden troep opruimen in het kader van World Cleanup Day en hij hoopt op hulp.