Volledig scherm
Een vergelijkbare kerstbomeninzameling, jaren terug in Lochem. © Archieffoto Jan Houwers

Kinderen mogen toch de straat op om kerstbomen in te zamelen in Brummen

Er komt toch een kerstboominzameling in de gemeente Brummen. Na meerdere klachten van inwoners hebben burgemeester en wethouders besloten de bezuinigingsmaatregel terug te draaien. 

Een dag lang de straat op om kerstbomen te verzamelen en daar geld mee verdienen: dat was voor voornamelijk kinderen in de gemeente Brummen een traditie aan het begin van het nieuwe jaar. De gemeente Brummen gaf kinderen 50 cent per kerstboom die bij een verzamelplaats werd gebracht.

Die traditie kwam dit jaar plotsklaps ten einde. Om geld te besparen, besloot Brummen de inzameling te schrappen. Inwoners moesten de boom zelf maar zien af te voeren door hem in stukken in de groene container te stoppen of voor 4,10 euro in te leveren bij het recycleplein.

Van jong tot oud

Tot onvrede van inwoners. ,,De afgelopen dagen is gebleken dat de inzamelingsactie een groot draagvlak heeft onder inwoners. Van jong tot oud. Deze signalen kwamen ook bij de burgemeester en de wethouders binnen, waardoor ze besloten de bezuinigingsmaatregel te schrappen’’, zegt gemeentewoordvoerder Gert-Jan van Dijk.

4000 euro

Met de maatregel zou Brummen zo’n 4000 euro besparen. Dat zat met name in mankracht en vrachtwagens. Maar ook in het uitbetalen van de kinderen of anderen die een boom brachten.

,,We moesten kritisch kijken naar alle uitgaven’’, meldt Van Dijk. ,,Afgelopen jaar waren er 130 mogelijke bezuinigingsmaatregelen, van klein tot groot. Het schrappen van de kerstbomeninzameling was er één van. Het inzamelen van kerstbomen is geen gemeentelijke taak. Vanuit de verschillende politieke partijen is hier geen negatief signaal over binnengekomen, waardoor de maatregel is uitgevoerd.”

Volledig scherm
Een vergelijkbare kerstbomeninzameling, afgelopen jaar in Ruurlo. © Archieffoto Arjan Gotink

Onrust

Vorige week deelde de gemeente mee dat inwoners zelf verantwoordelijk zijn voor het afvoeren van hun boom. ,,Al snel kwamen er signalen binnen dat inwoners het er niet mee eens waren. Er werd gevraagd waar ze dan met de kerstboom heen moesten.”

Die onrust bracht burgemeester en wethouders op andere gedachten. Op 8 januari kunnen Brummenaren hun kerstboom inleveren bij het gemeentelijk afvaldepot of dierenpark ’t Goor. Inwoners van Eerbeek kunnen terecht bij het grasveld op de hoek van de Volmolenweg en Poelkampstraat of bij de groenstrook bij Kindcentrum De Sterrenbeek. 

50 cent per boom

Elke ingezamelde boom levert 50 eurocent op. ,,Vooral bedoeld voor kinderen. Volwassenen hechten niet veel waarde aan die 50 cent. Kinderen gaan samen de straat op om zo veel mogelijk kerstbomen weg te brengen. Met het geld kunnen ze dan snoep halen of ze doneren het geld aan een goed doel. In 2020 kan dit dus toch.”