Volledig scherm
PREMIUM
Wat wordt het in Zutphen: roetveeg- of zwartepieten? © ANP/Dingena Mol

Kleur van pieten tijdens intocht Sinterklaas in Zutphen blijft geheim uit angst voor heisa

De organisatie van de Sinterklaasintocht in Zutphen is bang voor heisa en wil daarom niet vertellen hoe de pieten er uitzien op 23 november. ,,Als we zeggen welke pieten er straks in Zutphen rondlopen, krijgen we misschien verkeerde groepen op ons kinderfeestje. Dat willen we niet’’, zegt John Peter Murray namens de organisatie.

Murray deed een jaar geleden nog niet moeilijk over de kleur van de pieten, die toen bruin was. ,,Maar al het gedoe rond de intocht in Apeldoorn (daar komen alleen roetveegpieten, red.) heeft het westen een stuk dichterbij gebracht. Daardoor ligt de kleur van pieten in onze regio nu ook erg gevoelig’’, zegt Murray. 

 1. Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenenstrop
  poll

  Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenen­strop

  De sloopkogel door Theater Hanzehof óf een noodzakelijke miljoenenrenovatie met grote financiële gevolgen. De gemeenteraad van Zutphen staat volgende maand voor een moeilijke beslissing. Kiest Zutphen ervoor om het theater te laten bestaan, dan zal dat ten koste gaan van andere voorzieningen of organisaties die op dit moment subsidie krijgen. Geld voor de zo’n 10 miljoen euro kostende renovatie is er immers niet.
 2. Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’
  PREMIUM

  Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’

  De Zutphense Wendy Marsman vond op 3 augustus 2011 haar dode 2-jarige zoontje Lennart. Hij lag op zijn kamer, in zijn bedje. Doodsoorzaak: onbekend. Het label: wiegendood. Wendy's eerste reactie: opluchting. Zie je wel, ik ben niet gek. Want ze wist het vanaf Lennarts geboorte bijna zeker: dit kind blijft niet lang bij ons. ,,Dat was een heel sterk gevoel, niet op feiten gebaseerd. Een soort intuïtie.’’ Op 8 december verschijnt Wendy's boek De Laatste Kus.