De binnenplaats van FPA De Boog in Warnsveld. Een gesloten afdeling waar mensen met een psychiatrische stoornis worden behandeld die in aanraking zijn gekomen met justitie of daarmee in aanmerking dreigen te komen.
Volledig scherm
PREMIUM
De binnenplaats van FPA De Boog in Warnsveld. Een gesloten afdeling waar mensen met een psychiatrische stoornis worden behandeld die in aanraking zijn gekomen met justitie of daarmee in aanmerking dreigen te komen. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Kunnen deze veroordeelden met een psychiatrische stoornis in Warnsveld nog genoeg behandeld worden?

Patiënten met een psychiatrische stoornis, die veelal in aanraking met justitie zijn geweest of dreigen te komen, terug laten keren in de samenleving. Als het aan minister Dekker ligt kan dat met minder geld. Geen optie, vindt FPA De Boog in Warnsveld. Zorginstelling GGNet, waar De Boog onder valt, staat samen met zeven andere zorginstellingen voor de rechter om de bezuiniging aan te vechten. Wie zitten er nu eigenlijk in De Boog? En wat zijn de gevolgen als de bezuiniging wordt doorgevoerd?

Een sluis met aan beide kanten een deur die nooit met de ander open kan staan. FPA De Boog loop je niet zomaar in. Laat staan eruit. Een medewerker moet de deuren één voor één voor je openen om de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) van GGNet in Warnsveld te betreden. Tachtig patiënten worden achter de sluis behandeld met als doel: terugkeer in de maatschappij. Patiënten met een psychiatrische achtergrond, veelal opgenomen na een uitspraak van de rechter. Medewerkers van De Boog vrezen deze patiënten niet goed meer te kunnen behandelen.

  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”