Volledig scherm
Hans Heesen van Luxor. Hans heeft een boek geschreven over de Zutphense filmgeschiedenis. 'Prikkelend in hoge mate' © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Luxor-directeur Hans Heesen genomineerd voor Louis Hartlooper Prijs

Hans Heesen, directeur van filmtheater Luxor in Zutphen, is genomineerd voor de prestigieuze Louis Hartlooper Prijs, een jaarlijkse prijs voor onderscheidende publicaties over cinema. Heesen ontvangt de nominatie voor zijn boek ‘Prikkelend in hoge mate. Een geschiedenis van de bioscopen in Zutphen.’

Er zijn vier anderen kanshebbers. De winnaar wordt eind september bekendgemaakt op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De jury bestaat uit kenners met een achtergrond in scenarioschrijven, regisseren, camera en produceren. 

Monnikenwerk

Eerder vertelde Heesen in deze krant dat het onderzoeken en schrijven van het boek ‘monnikenwerk was geweest. ,,Maar erg leuk om te doen. Eindeloos grasduinen. Het boek gaat niet zozeer over de bioscoopbedrijven in Zutphen, al is dat natuurlijk wel de kapstok. Maar echt interessant wordt het omdat het gaat over de mensen erachter. Het is de beschrijving van de filmgeschiedenis in Nederland aan de hand van het bioscoopleven in een mooi, klein provinciestadje.”

  1. Brummense huiseigenaren voelen pijn in portemonnee: 60 euro meer ozb
    PREMIUM

    Brummense huiseigena­ren voelen pijn in portemon­nee: 60 euro meer ozb

    Als het licht op groen gaat voor een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) van zeven ton, moet de gemiddelde Brummense woningbezitter komend jaar zo’n 60 euro extra betalen. Het Brummense college van b en w houdt vast aan de forse verhoging van 14 procent, die in 2020 700.000 euro aan extra inkomsten moet opleveren. Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde gemeentelijke conceptbegroting voor het komende jaar. Het college van b en w negeert daarmee de gemeenteraad, die wil dat de ozb met 280.000 euro wordt verhoogd.