Volledig scherm

Modder op de weg? Graag het gas los en een beetje begrip

Modder op de weg. Het kan levensgevaarlijk zijn. Maar tegelijkertijd kunnen agrariërs die het bruine goedje op de wegen achterlaten met hun landbouwvoertuigen het nauwelijks voorkomen. Daarom is een nieuwe campagne begonnen die weggebruikers oproept om begrip te hebben. En, in gevallen van modder op de weg, het rijgedrag aan te passen.

De campagne 'Modder op de weg, gas los!'  is opgezet door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid in Oost-Nederland (ROV), samen met CUMELA, de brancheorganisatie voor onder meer loonwerkbedrijven. Vorige week vond de aftrap voor de campagne in Overijssel plaats in Raalte, woensdag volgt het startsein voor Gelderland in Voorst. Albertine Duiven, woordvoerder van ROV Oost-Nederland, licht de campagne toe.

Wat is het nut van deze campagne? Van modder op de weg is toch altijd sprake tijdens bijvoorbeeld het oogstseizoen?
„Dat klopt. Wat we vooral willen doen is uitleg geven over wat je moet doen bij modder op de weg. Want het komt nog steeds voor dat er ongelukken door gebeuren. Soms met dodelijke afloop. Ofwel: zie je een waarschuwingsbord in de berm staan, matig dan je snelheid, laat het gas los en vooral niet remmen. Want dan kun je in een slip raken. De campagne begint nu vanwege het oogstseizoen. Agrariërs en loonwerkers zijn ontzettend om de oogst van het land te halen. Als het dan regent, dan kan er modder op de weg achterblijven."

Gelukkig is het al wekenlang vooral erg droog en hebben de meeste landbouwers de mais inmiddels allang ingekuild. 
„Ja, voor het beeld van de campagne had het beter kunnen regenen (lachend, red.). Maar alle gekheid op een stokje: één enkele regenbui kan al leiden tot modder en dus gevaar op de weg. Bovendien loopt deze campagne straks ook in het voorjaar. Het is een boodschap die vooral moet beklijven."

Wat doen veroorzakers van de modder op de weg er eigenlijk zelf aan? 
„Heel veel. De veroorzakers van de modder zijn verplicht om alles zo veilig mogelijk te houden. Daarom plaatsen ze onder andere gele waarschuwingsborden en wordt de modder zo snel mogelijk opgeruimd. Helemaal voorkomen van modder op de weg gaat niet. Daarom vraagt de campagne ook om onderling begrip: houd rekening met elkaar in het verkeer. Mocht je toch modder op de weg tegenkomen zonder waarschuwingsbord, dan kan dit bij de gemeente worden gemeld."

Hoe brengen jullie de boodschap bij de weggebruiker? 
„Vooral via de digitale weg: onder meer met filmpjes en door berichten op social media."