Volledig scherm
Schrijven (foto ter illustratie) © Thinkstock

Nieuwe muurgedichten in Warnsveld en De Hoven

Het aantal muurgedichten in de gemeente Zutphen wordt binnenkort op initiatief van de werkgroep Muurpoëzie Zutphen uitgebreid. Voor het eerst worden (delen van) gedichten op gevels in Warnsveld en De Hoven aangebracht. 

Aan de Weg naar Voorst 3a komen dichtregels van de Zutphense dichter Sabine Kars te staan. Op een muur van cultureel centrum ’t Nut aan de Breegraven in Warnsveld is straks een deel van het gedicht Geluk van J.C. Bloem leesbaar. 

Sinds 2016 zijn op initiatief van Henk Gombert op verschillende plaatsen in Zutphen muurgedichten aangebracht van dichters die een link met Zutphen hebben. Het idee van de Zutphense beeldend kunstenaar en dichter Gombert is dat er zo een poëzieroute door Zutphen ontstaat. 

Inmiddels zijn acht dichters op negen locaties te zien. Daarnaast is een deel van een gedicht van voormalig stadsdichter Tim Pardijs in de Noorderhaven aangebracht. Met uitzondering van die plek waren tot nu toe alle muurgedichten in het centrum van Zutphen te vinden. Daar komt nu dus verandering in. In Warnsveld zijn zelfs drie plekken aangevraagd, meldt Gombert. De kans is dus groot dat na de Weg naar Voorst en de Breegraven binnenkort meer plekken volgen. Daarover wordt door de werkgroep nog overlegd met de dorpsraad en de gemeente.

Van J.C. Bloem is al eerder een deel van een gedicht aangebracht, maar omdat de dichter in de oorlogsperiode enige tijd in pensions vlakbij ‘t Nut verbleef was er volgens Gombert niet aan te ontkomen om Bloem ook in Warnsveld een plek te geven. “En de locatie in De Hoven is ook heel mooi, met uitzicht op de uiterwaarden. Bovendien is het één van de oudste panden van De Hoven.”