Volledig scherm
PREMIUM
Jan Burger en verzorger Hamid Bhayaje bij de duiventil op het oude Livera-gebouw. © Till Behne

Nu nog wekelijks 30 kg poep in duiventil Zutphen: ‘Straks poepen de duiven weer de hele stad onder’

Zutphen staat een ware duivenpoepepidemie te wachten. Tenminste, als er niet snel een oplossing wordt gevonden voor de duiventil op het oude Livera-gebouw in de Sprongstraat. Die moet weg, en als er geen nieuwe plek voor de duiventil gevonden wordt, poepen de duiven in plaats van in de til weer overal in de stad.

En dat is niet niks. Elke week wordt zo’n dertig kilo poep verwijderd uit de duiventil. Jaarlijks is dat zo’n 1,5 ton aan uitwerpselen. Poep die nu dus niet op fietsen, bankjes en andere ongunstige plekken terechtkomt. De nieuwe eigenaar van het pand wil echter geen duiventil op zijn dak, er komen namelijk appartementen in. En dus moeten de duiven voor 1 september verhuisd zijn.

  1. Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op
    PREMIUM
    video

    Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op

    Een zwart gat? Welnee. Het leven van Theo Ankoné gaat gewoon door na het neerzetten van een nieuw werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan voor tachtigplussers (30 kilometer en 603 meter). De 85-jarige Warnsvelder geniet intens na van het huzarenstukje dat hij donderdagavond leverde in Geleen. En Turbo Theo waarschuwt zijn mogelijke opvolger alvast: ,,Als iemand anders mijn record dit jaar nog verbetert, krijgen ze in Limburg weer met mij te maken. Dan waag ik onmiddellijk een nieuwe poging.’’