Volledig scherm
Rechtbanktekening van Mike J., de stiefvader van Rowena Rikkers, tijdens een eerdere rechtszaak. Op 1 juli beslist de rechtbank in Zutphen of zijn tbs wordt verlengd. © ANP / Robin Utrecht

OM: Moordenaar ‘meisje van Nulde’ nog jaar langer in tbs

Het Openbaar Ministerie wil Mike J., de moordenaar van het meisje van Nulde, nog een jaar langer in tbs houden. Dat liet de officier van justitie vrijdagmiddag aan de meervoudige kamer van de rechtbank in Zutphen weten.

Bij de Zutphense rechtbank werd de tbs-beschikking van Mike J. pro forma behandeld.  De inhoudelijke zitting is op 1 juli. Momenteel verblijft J. in een appartement van de tbs-kliniek buiten de beveiligde ring. Hij geniet zoals dat heet transmuraal verlof. Zijn raadsman Niels van Wersch liet donderdag weten rekening te houden met verlenging van de tbs-maatregel. Daarover komt dus niet eerder dan op 1 juli definitief duidelijkheid. 

Veluwemeer

Mike J. was de stiefvader van Rowena Rikkers. Het meisje overleed in 2001 op vierjarige leeftijd aan mishandelingen. Haar lichaamsdelen en haar verminkte hoofd werden later in delen teruggevonden in Hoek van Holland en in het Veluwemeer bij Strand Nulde, tussen Putten en Harderwijk. 

Tbs

J. had het lichaam in de vriezer gestopt en verzaagd. Doordat de lichaamsdelen al ontbonden waren, duurde het maanden voordat het ‘meisje van Nulde’ kon worden geïdentificeerd. Een reconstructie van haar hoofd zorgde voor een doorbraak: mensen herkenden haar onder meer vanwege het spleetje tussen haar tanden als Rowena Rikkers uit Dordrecht, de kleuter die al enkele maanden vermist was. DNA-onderzoek gaf de doorslag.  Mike J. werd veroordeeld voor doodslag en kreeg twaalf jaar cel met tbs opgelegd. Moeder Wanda is veroordeeld voor haar passieve rol en kwam in 2006 weer vrij.

Vrijheid

Mike J. zit sinds 2009 in tbs. Twee jaar geleden betoogde zijn advocaat dat hij klaar was voor een terugkeer in de samenleving. Zelf gaf J. aan toe te zijn aan een nieuwe stap. Tijdens de vorige verlengingszitting in 2017 bleek dat J. al een behoorlijke mate van vrijheid genoot (onbegeleid verlof), wat als een verrassing kwam voor de nabestaanden. De behandelaars adviseerden twee jaar geleden om J. in de kliniek te houden. 

Confronteren

Martin Huisman, de vader van Rowena, wil tijdens de zitting op 1 juli bij de Zutphense rechtbank Mike J. confronteren met de gevolgen van zijn daad voor de nabestaanden. Twee jaar geleden deed Huisman al een poging om spreektijd te krijgen. Dit werd toen afgewezen, omdat de wet er niet in voorziet om tijdens tbs-verlengingszittingen aan nabestaanden het woord te geven.