Volledig scherm
PREMIUM
Jan Heuvel had als kind geen baat bij reguliere stottertherapieën. ,,Ik ben meerdere keren bij een logopedist geweest, maar dat hielp me niet. Ook de Del Ferro-therapie, die stelt dat stotteren wordt veroorzaakt door verkeerd ademhalen, werkte niet bij mij.’’ © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Oud-stotteraar Jan Heuvel zweert bij omstreden Hausdörfer-methode

Dinsdag is het wereldstotterdag. Dan lanceert Zutphenaar Jan Heuvel (60) zijn nieuwe website vrijvanstotteren.nl. Heuvel zweert bij de Hausdörfer-methode. Journalist Gert Kramer, die vroeger zelf ook stotterde, ging met hem in gesprek.

Ik was vroeger een zware stotteraar en ben er vanaf gekomen zónder de Hausdörfer-methode en mét reguliere logopedie.

Heuvel: ,,Dan ben jij een van de uitzonderingen, denk ik. Jij hebt blijkbaar je angst en onzekerheid overwonnen, zonder dat iemand je daarbij hielp. Geloof me, het gros van de mensen die stotteren hebben daarbij wél hulp nodig. Die hulp vinden ze niet in het reguliere circuit.’’

 1. Zutphen zet de poort wijd open voor Apeldoornse vastgoedmiljonair op voormalig ROC-terrein

  Zutphen zet de poort wijd open voor Apeldoorn­se vastgoed­mil­jo­nair op voormalig ROC-ter­rein

  Kenmerkende boogramen, midden in het groen aan de rand van de stad. De tastbare herinnering aan het voormalige schoolgebouw aan het Vispoortplein in Zutphen kan zomaar eens binnen afzienbare tijd verleden tijd zijn. De Apeldoornse vastgoedmiljonair Willem Goudkuil wil appartementen op de plek van het voormalig ROC-gebouw ontwikkelen. De gemeente Zutphen staat eventuele sloop van het karakteristieke pand toe.
 2. Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenenstrop
  poll

  Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenen­strop

  De sloopkogel door Theater Hanzehof óf een noodzakelijke miljoenenrenovatie met grote financiële gevolgen. De gemeenteraad van Zutphen staat volgende maand voor een moeilijke beslissing. Kiest Zutphen ervoor om het theater te laten bestaan, dan zal dat ten koste gaan van andere voorzieningen of organisaties die op dit moment subsidie krijgen. Geld voor de zo’n 10 miljoen euro kostende renovatie is er immers niet.
 3. Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’
  PREMIUM

  Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’

  De Zutphense Wendy Marsman vond op 3 augustus 2011 haar dode 2-jarige zoontje Lennart. Hij lag op zijn kamer, in zijn bedje. Doodsoorzaak: onbekend. Het label: wiegendood. Wendy's eerste reactie: opluchting. Zie je wel, ik ben niet gek. Want ze wist het vanaf Lennarts geboorte bijna zeker: dit kind blijft niet lang bij ons. ,,Dat was een heel sterk gevoel, niet op feiten gebaseerd. Een soort intuïtie.’’ Op 8 december verschijnt Wendy's boek De Laatste Kus.