Volledig scherm
Het Brummens college van B en W zag er na de laatste gemeenteraadsverkiezingen zo uit. © Peter Lous.

Partijen Brummen bereiken akkoord voor nieuw college

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Brummen is zo goed als rond. De onderhandelaars van PvdA, GroenLinks, CDA en D66 hebben een akkoord bereikt. De vier partijen moeten het concept-coalitieakkoord voor de periode 2019-2022 nog voorleggen aan hun leden.

PvdA, GroenLinks, CDA en D66 willen het definitieve akkoord op donderdag 14 november presenteren. Het streven is om een week later, op 21 november, de nieuwe wethouders te benoemen. Voorafgaand aan die raadsvergadering schuiven de partijen hun wethouderskandidaten naar voren.

Toekomstbestendig

Het concept-coalitieakkoord heeft als titel meegekregen: ‘Sociaal, duurzaam en toekomstbestendig’. Hierbij borduren de vier partijen voort op het coalitieakkoord 2018-2022. 

Binnen de Brummense politiek rommelt het al geruime tijd. Na het opstappen van wethouder Margriet Wartena (Lokaal Belang) voor de zomer, konden de overgebleven coalitiepartijen VVD, CDA en PvdA het niet eens worden over een vierde partij die kon aansluiten in het college.

Bizarre wending

De twee informateurs, Anja Prins en Mike Waltmans, die door de VVD waren ingeschakeld, opperden een brede coalitie te vormen,  met VVD, CDA en PvdA, GroenLinks en D66, maar het overleg kreeg een bizarre wending. De VVD, de grootste overgebleven partij in Brummen, werd door de andere vier partijen aan de kant geschoven.

Aan de politieke crisis is vorige week een nieuw hoofdstuk toegevoegd. In de raadsvergadering stapte eerst VVD’er Peter-Paul Steinweg met onmiddellijke ingang op. Later maakten ook de wethouders Jolanda Pierik (CDA) en Eef van Ooijen (PvdA) hun vertrek bekend. Dit tweetal handelt in het college nog wel lopende zaken af. 

  1. In ‘The Voice’ schitterende Ziggy (18) kon in Zutphen niet zichzelf zijn
    PREMIUM
    Video

    In ‘The Voice’ schitteren­de Ziggy (18) kon in Zutphen niet zichzelf zijn

    Bijna twee miljoen kijkers zagen Ziggy Krassenberg gisteren in The Voice of Holland vol overtuiging Queens ‘Too much love will kill you’ zingen. Alle coaches draaiden hun stoelen en Ziggy, die tot april in Zutphen woonde, koos voor Anouk. Aan met name Zutphense jongeren bewaart de achttienjarige Ziggy slechte herinneringen. ,,Ik heb veel last gehad van pesterijen en één keer ben ik zelfs een keer met een fles drank gemept.”