Smid worden vanaf de basisschool voorkomt tekort aan jonge restaurateurs in Vorden

VideoVolgens Provincie Gelderland is er een tekort aan jonge restaurateurs. Door de uitstroom van ervaren vaklui gaat kennis en kunde verloren. Ambachtelijk smid Erik Oldenhave herkent het probleem niet. Hij pakt het anders aan.

Tekort aan jonge restaurateurs? Niet bij Smederij Oldenhave in Vorden. Om de haverklap moet smid Erik Oldenhave jeugd teleurstellen omdat hij genoeg man heeft. Oldenhave zoekt ze overigens zelf uit. Het liefst plukt de smid zijn ‘leerlingen’ meteen van school. Om ze het vakmanschap van smeedwerk met alle geduld te leren. ,,Het is dat het voortgezet onderwijs verplicht is, maar vers van de basisschool had ik ze ook graag willen hebben”, zegt hij in de authentieke smederij waar een aantal jonge mannen zich buigen over een stuk heet smeedijzer.

  1. In ‘The Voice’ schitterende Ziggy (18) kon in Zutphen niet zichzelf zijn
    PREMIUM
    video + update

    In ‘The Voice’ schitteren­de Ziggy (18) kon in Zutphen niet zichzelf zijn

    Bijna twee miljoen kijkers zagen Ziggy Krassenberg gisteren in The Voice of Holland vol overtuiging Queens ‘Too much love will kill you’ zingen. Alle coaches draaiden hun stoelen en Ziggy, die tot april in Zutphen woonde, koos voor Anouk. Aan met name Zutphense jongeren bewaart de achttienjarige Ziggy slechte herinneringen. ,,Ik heb veel last gehad van pesterijen en één keer ben ik zelfs een keer met een fles drank gemept.”