‘Stank Doornberg Almen op warme dagen niet te harden’
Omwonenden van het Almense rubberafvalbedrijf Doornberg konden vrijdag hun oren niet geloven toen een gemeentewoordvoerder beweerde dat de stankoverlast van het rubberafval 'binnen de landelijke milieunormen' blijft.
De gemeentewoordvoerder zei dit tijdens een rechtszaak over Doornbergs vergunning in Den Haag, bij de Raad van State. „Een ambtenaar heeft regelmatig bij Doornberg gecontroleerd. Daarbij rook hij wel wat, maar dat viel allemaal binnen de geurnormen", liet de gemeentewoordvoerder weten. Omwonenden lachten er om, waarna de gemeentewoordvoerder gepikeerd reageerde.
Penetrant
De advocaten van omwonenden, onder meer verenigd in Stichting Almens veld en Bos, kunnen zich niet voorstellen dat de Lochemse milieucontroleur de penetrante rubbergeur niet rook. „Hoe kan de gemeente Lochem zeggen dat er geen stanknormen zijn overtreden als er geen stanknormen in de vergunning zijn opgenomen?", vroeg de raadsvrouw van omwonende J. Reezigt.
Buurman Bernard Aiking vond het betoog van de gemeente ongeloofwaardig. „De stank is meestal niet te harden. Zeker op warme dagen zoals nu. Dan kun je niet in de tuin zitten. Overal ruik je de rubberstank. Ik woon op 50 meter afstand en ruik het rubber altijd. En als de wind verkeerd staat of het is warm stinkt het als de neten."
Geurbeleving
De omwonenden hopen dat de Raad van State de omgevingsvergunning voor Doornberg in de prullenmand deponeert. Volgens hen hoort een bandenafvalbedrijf niet in een bosrijke omgeving. De gemeente Lochem gaf toch toestemming aan Doornberg omdat het bedrijf qua milieubelasting vergelijkbaar zou zijn met het houtopslagbedrijf Topwood dat eerst aan de Scheggertdijk zat.
Tijdens de zitting probeerden de tegenstanders aan te tonen dat een rubberafvalbedrijf niet te vergelijken is met een houtopslagbedrijf, alleen al wat uitstraling en geurbeleving betreft. Hout en houtgeur passen wel in een bos, rubber en rubberstank niet, is hun redenatie. De gemeentewoordvoerders wrongen zich in allerlei bochten om aan te tonen dat er weinig verschil tussen een houtopslag- en rubberafvalbedrijf zit.
Zwakke punten
De Raad van State stuitte op een fiks aantal zwakke punten in de vergunning. Zo is niet duidelijk of Doornberg op maximaal 12 dagen per jaar, 8 dan wel 12 uur per mag 'shredderen'. Verder bestaat twijfel over het in kaart brengen van de stankoverlast en het brandveiligheidsrisico. Immers, zowel hout als rubber kunnen flinke branden opleveren, maar de gevolgen en duur kunnen heel anders zijn.
De Raad van State stelde vast dat de gemeente wel de kans op brand heeft onderzocht, maar niet wat de gevolgen zijn als er eenmaal een brand uitbreekt. De Raad vaan State gaat de komende weken de vergunning tegen het licht houden. Mochten de fouten niet onoverkomelijk zijn dan krijgt de gemeente nog een kans om die te herstellen, zoals de duur van het shredderen. Zo niet dan gaat de gehele vergunning van tafel. Uitspraak volgt later.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
College vraagt instemming aan gemeenteraad Lochem voor herinrichting Walderpoort, Tramstraat en Larenseweg
Lochem -
Een virtueel ritje met de ambulance: zo probeert Witte Kruis nieuw ambulancepersoneel te vinden
Ambulancedienst Witte Kruis zet Virtual Reality (VR) in om personeel te werven. Met een VR-bril op is het mogelijk om door de ogen van een verpleegkundige te kijken en een werkdag op de ambulance te ervaren.Zutphen -
PREMIUM
Zutphen gaat flink sparen voor barre tijden, maar durft ook te dromen: derde brug over de IJssel?
Wat doet Zutphen met de 15 miljoen euro die over is van vorig jaar? Voor 6 miljoen euro liggen er al plannen klaar, maar 9 miljoen euro gaat in de spaarpot. ,,We willen dat geld niet als een gek gaan uitgeven, want we willen nooit meer zoveel hoeven bezuinigen als in de recente jaren.’’ Toch durft Zutphen ook te dromen: van een derde brug over de IJssel.Zutphen -
PREMIUM1
Het kon niet op, maar nu vallen kleine bierbrouwerijen achter elkaar om: wat is er aan de hand?
Veel kleine bierbrouwers hebben het zwaar. Na corona en torenhoge energiekosten rijzen ook de kosten voor flesjes (‘verpakking’), graan en gist de pan uit. Voor het eerst in tientallen jaren komt er een einde aan de onophoudelijk groei van brouwerijtjes.Zutphen -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM17
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Dit Zutphense wijkcentrum maakt kans op Appeltje van Oranje: omdat buren hier écht met elkaar worden verbonden
Wijkcentrum Waterkracht in Zutphen maakt kans op één van de drie Appeltjes van Oranje. Het wijkcentrum is genomineerd voor de prijs van het Oranjefonds omdat volgens de selectiecommissie hier buurtbewoners écht met elkaar worden verbonden.Zutphen