Volledig scherm
PREMIUM
Brandstofcel waarin onderdelen van Veco zijn verwerkt. © Veco

Veco werkt in bossen bij Eerbeek aan waterstofrevolutie

,,Kijk, zie je die kegeltjes. Of noem het paaltjes. Dat... dat is innovatie.” Senior productontwikkelaar Harrie Knol van het Eerbeekse hightech bedrijf Veco gloeit. Hij wijst naar minuscule heuveltjes op een nikkelen plaatje die je met het blote oog niet kunt zien maar zo, sterk uitvergroot, wel. Het belooft, als het allemaal lukt, een kleine revolutie op de waterstofmarkt. 

Daar maken ze zeker indruk mee volgende week tijdens de waterstofmissie naar China die de provincie Gelderland en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL organiseren. ,,We zijn natuurlijk nog volop bezig... maar als het allemaal goed gaat  kunnen we de productie van waterstof spectaculair verhogen.” Hoe ze er op zijn gekomen? ,,Serendipity, door toeval en intelligentie iets ontdekken waar je niet naar op zoek bent.” Veco maakt een essentieel onderdeel van een elekrolysecel die water ontleedt in waterstof en zuurstof. Waterstof geldt als de brandstof van de toekomst. In dat hele proces spelen dunne plaatjes van nikkel een cruciale rol. En die maakt Veco.

  1. Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken
    PREMIUM
    video

    Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken

    Eerder van huis om op tijd op school te komen omdat je de Zutphenseweg (N348) met de fiets moet oversteken. Scholieren vanuit Deventer, Epse en Gorssel richting Zutphen zijn er voorlopig nog niet vanaf. Nu het de vraag is of het kruispunt Quatre Bras wel wordt aangepakt, blijft het voor fietsers wachten of gevaarlijke capriolen uithalen om de andere kant van de weg te halen in de ochtendspits.