Het asielzoekerscentrum in Zutphen gisteravond.
Volledig scherm
Het asielzoekerscentrum in Zutphen gisteravond. © Rens Hulman

Verdachte steekpartij azc Zutphen wordt na corona-onderzoek overgeplaatst

De man die ervan wordt verdacht gisteravond een medebewoner van het asielzoekerscentrum (azc) in Zutphen te hebben gestoken, wordt waarschijnlijk overgeplaatst.

Slachtoffer en dader hadden gisteravond ruzie in het azc aan de Voorsterallee. Daarbij stak de verdachte het slachtoffer, die aan zijn hand gewond raakte. Hij is in het ziekenhuis behandeld. De verdachte is meegenomen door de politie. Over de identiteit van de betrokkenen is nog niks bekend gemaakt.

Gezondheidsrisico's 

Na zo'n incident in een azc is het gebruikelijk dat een van de betrokkenen wordt overgeplaatst, maar gezien de coronacrisis wordt nu eerst onderzocht of dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. ,,Voorop staat wel dat de veiligheid binnen de muren van het azc gegarandeerd is”, zegt woordvoerder Edward Ernst van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers.   

In de Nederlandse azc’s is volgens hem nog geen coronabesmetting vastgesteld. ,,We hebben een paar twijfelgevallen gehad, maar die bleken allemaal negatief”, zegt Ernst. Volgens hem houden de bewoners van de azc’s zich ook aan de algemeen geldende regels en richtlijnen van de coronacrisis. ,,Ze zijn net zo bang om besmet te raken als de rest van Nederland.”

  1. Peter Schouten uit Zutphen vanuit Buenos Aires: ‘Ik heb verhalen gehoord van mensen die uitgescholden zijn vanwege coronavirus’
    PREMIUM
    VIDEO

    Peter Schouten uit Zutphen vanuit Buenos Aires: ‘Ik heb verhalen gehoord van mensen die uitgeschol­den zijn vanwege coronavi­rus’

    Peter Schouten ondervindt aan den lijve hoe Europeanen op dit moment in Zuid-Amerika worden behandeld vanwege het coronavirus. De in Zutphen opgegroeide Schouten woont nu in Buenos Aires in Argentinië. ,,Ik hoorde net nog het verhaal dat Nederlanders de bakker waren uitgezet, omdat ze niet konden aantonen dat ze al langere tijd hier in Argentinië waren.”