Volledig scherm
Vorig jaar juli zijn wapens en munitie gestolen bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning, DV&O Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Verdachten vrijgesproken van roof politiewapens en munitie uit depot Zutphen

De rechtbank heeft twee verdachten vrijgesproken van de roof van 23 vuurwapens en 675 kogels uit een depot van justitie in Zutphen. Hoofdverdachte Jereno R. uit Ede kreeg wel acht maanden cel voor het bezit van kogels en pepperspray, maar vanwege het voorarrest komt hij onmiddellijk vrij. Het OM eiste onlangs nog forse celstraffen tegen het duo.

De rechter acht niet bewezen dat de twee vorig jaar juli waren betrokken bij de diefstal van wapens, munitie, handboeien en busjes pepperspray uit het depot van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) in Zutphen. Er was namelijk geen technisch bewijs zoals vingerafdrukken voorhanden en ook het dna op één van de teruggevonden wapens leidde niet naar het tweetal. Daarnaast ontbraken camerabeelden.

Hoofdverdachte R. is wel veroordeeld voor het bezit van kogels en pepperspray eind augustus in de bungalow van zijn moeder in Otterlo. De rechtbank is van mening dat R. moest weten dat deze spullen gestolen waren. R. zat al sinds september vast, waardoor hij onmiddellijk op vrije voeten komt.

Eis OM

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vijf jaar cel tegen hoofdverdachte Jereno R. (31) uit Ede vanwege betrokkenheid bij de opzienbarende wapenroof uit een depot van justitie in Zutphen.  R. werd verdacht van de inbraak en handel van wapens en munitie. 

De andere verdachte, Jasper K. (26) uit Harskamp, hoorde 4,5 jaar celstraf tegen zich eisen. Hij is vorig jaar al op vrije voeten gesteld.  De officier van justitie noemde het het politie-onderzoek ‘Zoutelande’ twee weken geleden in de rechtszaal al ‘onbevredigend’. ,,Het is maar de vraag of iedereen die terecht moet staan nu terecht staat”, zei hij in de rechtbank.

De officier van justitie schetste ook het beeld van een rommeltje binnen het justitiedepot in Zutphen. Beveiligingscodes van het complex ‘slingerden rond’ waardoor niet meer was na te gaan waar het lek zat. Uiteindelijk konden criminelen urenlang ongestoord hun gang gaan, omdat zij de beschikking hadden over de code van het alarmsysteem.

Roof

Het OM verdacht R. en K. van het stelen van 23 vuurwapens, 675 patronen, patroonhouders, 25 busjes pepperspray, handboeien en portofoons die buit werden gemaakt in het pand van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) in Zutphen. Deze dienst regelt het vervoer en de bewaking van gedetineerden. Het onderzoek werd bemoeilijkt, omdat er geen camera’s hingen in en rondom het wapendepot.

Het OM is zich nog aan het beraden over een eventueel hoger beroep in deze zaak.

  1. Abdul (35) kan kinderen weer knuffelen dankzij familiekamer in gevangenis Zutphen: ‘Net als thuis’
    PREMIUM
    video

    Abdul (35) kan kinderen weer knuffelen dankzij familieka­mer in gevangenis Zutphen: ‘Net als thuis’

    Op bezoek bij papa in de bajes kan voor kinderen doodeng zijn. Niet vanwege papa, maar door de onpersoonlijke bezoekruimte met al die grote kerels. De gevangenis in Zutphen vindt het belangrijk dat vaders contact met hun kinderen houden. Want zij hoeven niet gestraft te worden voor de fout van hun ouder. Daarom is er nu de familiekamer, waarin het gezin samen kan zijn zonder toezicht. De Stentor neemt een kijkje.