Volledig scherm
De Twistvlietbrug in Zwolle. © Google Streetview

16-jarige uit Zwolle opgepakt voor mishandelen en bedreigen leeftijdsgenoot

updateEen 16-jarige jongen uit Zwolle is opgepakt voor zijn betrokkenheid bij de mishandeling van een leeftijdsgenoot op de Twistvlietbrug in de Zwolse wijk Stadshagen. Het slachtoffer werd afgelopen zomer door een groep jongens ingesloten, bedreigd en mishandeld. Hij raakte hierbij gewond. 

Eerder, in oktober, werd een eveneens 16-jarige jongen uit Zwolle opgepakt omdat hij betrokken was bij het incident. De jongen die nu is opgepakt wordt verdacht van openlijke geweldpleging. 

Fikse verwondingen

Het slachtoffer fietste op zaterdagavond 22 juni rond 22.00 uur op de Twistvlietbrug richting de wijk Holtenbroek. Op datzelfde moment fietste er ook een grote groep jongeren op de brug in dezelfde richting. Tijdens het inhalen van de groep, werd het slachtoffer zonder aanleiding aangesproken door de jongeren en gedwongen te stoppen. De jongen werd bedreigd met een vlindermes en door één jongen van de groep meerdere keren geslagen tegen zijn hoofd. Naast de mentale impact die de gebeurtenis heeft gehad op het slachtoffer, heeft hij volgens de politie ook fikse verwondingen aan zijn hoofd overgehouden. 

Gangmaker

De politie sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit. ,,Hoewel we nu wel de gangmaker binnen de club hebben opgepakt’’, zegt politiewoordvoerder Ruud Visser. De jongeren die zijn opgepakt in deze zaak, lijken niet betrokken te zijn bij eerdere berovingen en geweldsdelicten in Stadshagen.

Zoveelste tiener opgepakt

De arrestatie van deze 16-jarige jongen is de zoveelste in de afgelopen maanden in Zwolle. Berovingen, bedreigingen en mishandelingen komen steeds vaker voor in en rondom de eens zo keurige Vinex-wijk Stadshagen. De daders zijn voornamelijk tieners. Zo werd een meisje van vijftien in september beroofd onder bedreiging van een vuurwapen op de Hasselterdijk. Een dag daarvoor werd ook een 18-jarige vrouw bedreigd op de fietsbrug over de Hasselterweg. Ook in die zaken werden jonge jongens opgepakt. 

‘Gebruik je verstand’

De politie bracht in eerdere zaken de leeftijden van de jongeren niet naar buiten. Nu wordt dat expliciet wel gedaan. ,,Bijna alle jongeren die betrokken waren bij de incidenten van afgelopen zomer zijn rond de zestien jaar oud. Het Openbaar Ministerie verlangt van ons dat wij hen in bescherming nemen. Het zijn pubers, zij hebben het recht om dom te doen. Dat hoort nou eenmaal bij de ontwikkeling van de hersenpan’’, legt Visser het besluit uit. Omdat de politie zag dat steeds meer jongeren in die leeftijdsgroep delicten pleegden, besloten zij in deze zaak toch de leeftijd naar buiten te brengen. ,,Het is een moeilijke doelgroep. Wij willen laten zien dat wij deze incidenten heel serieus nemen en dat je daar ook verantwoording voor moet afleggen. Ook al ben je 16. Daarnaast willen we ook de jongeren bereiken die misschien wel opkijken tegen deze jongens: Gebruik je verstand.’’

Zie hieronder welke incidenten zich in de wijk afspeelden:

In samenwerking met indebuurt Zwolle