Archief Zwolse balletschool lag veertig jaar in Nieuw-Zeeland

videoRuim vijftig jaar nadat haar balletschool in Zwolle de deuren sloot, heeft Maria-Hedwig ten Berge (81) uit Nieuw-Zeeland haar archief geschonken aan het Historisch Centrum Overijssel.

Het HCO is erg blij met de plakboeken van Ten Berge, want het historisch centrum is al een tijdje op zoek naar informatie over de minder bekende clubs uit Zwolle.

De overhandiging van het balletarchief gaat gepaard met een formeel momentje. Directeur Vincent Robijn is aanwezig om de overeenkomst te tekenen. ,,In het contract staat dat u ze ook altijd nog even terug kunt krijgen", stelt Robijn. Voor de gelegenheid zijn oud-leerlingen uitgenodigd. Die halen - bladerend door de boeken met oude foto's - de ene na de andere herinnering op.

Maria-Hedwig ten Berge is met haar dochter en kleinkinderen tijdelijk in Nederland. Ze woont sinds 1976 met haar man Floor in Nieuw-Zeeland. Haar kinderen waren ten tijde van de verhuizing acht en tien jaar oud. Ze zijn daar altijd gebleven.

Door een aflevering van het RTV Oost-programma Overzee, een paar jaren geleden alweer, raakte HCO-archivaris Johan Seekles op het spoor van de dansschool. In de tv-uitzending over emigranten uit Overijssel komen de plakboeken ook voorbij, die een onbekend stukje Zwolle laten zien. ,,Het leek me heel interessant om die voor de toekomst te bewaren", vertelt Seekles. Veertig jaar lag dit stukje Zwolle helemaal aan het andere eind van de wereld. Nu is het terug waar het hoort, vindt ook Ten Berge.

Beatrix

Ze richtte de balletschool in 1957 op in Zwolle en sloot elf jaar later de deuren, omdat het steeds lastiger werd om voldoende leerlingen te krijgen. Jaarlijks was er een grote uitvoering, onder meer in de Buitensociëteit. Foto's van de repetities en de voorstellingen getuigen van 'reuze veel gezelligheid'. ,,We hebben zelfs nog in de RAI opgetreden voor Beatrix, wie weet dat nog?", vertelt ze.

Ook de roemruchte bioscoop Kroon komt nog even voorbij. ,,Ik had vier kinderen uit dat gezin op les." De leerlingen maakten eind jaren vijftig zelfs een Nederlandse versie van de musical West Side Story. ,,Floor en ik hadden de hoofdrollen. Daar is de liefde begonnen", onthult Ten Berge.

Volgens directeur Robijn voegt het balletarchief echt iets toe aan de collectie, die inmiddels twintig kilometer aan stukken telt. De knipsels over de balletschool zijn eens wat anders. ,,Zo ben ik nu bezig om het archief van een bridgeclub te bemachtigen. Dat kom je ook niet elke dag tegen", heeft archivaris Seekles al een nieuwe aanwinst op de korrel.

Volledig scherm
HCO-directeur Vincent Robijn wijst aan waar Maria-Hedwig ten Berge haar krabbel kan zetten. © Marco van den Berg

In samenwerking met indebuurt Zwolle