Volledig scherm
Anne Marie van Veen © Vincent Schiphorst

Artsen steunen Zwolse longkankerpatiënt financieel in strijd tegen tabaksindustrie

ZWOLLE - Huisartsen en medisch specialisten gaan de strijd tegen de tabaksindustrie financieel ondersteunen. De vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), waarvan ruim 250 artsen lid zijn, heeft besloten enkele honderdduizenden euro's beschikbaar te stellen voor de strafzaak die longkankerpatiënt Anne Marie van Veen uit Zwolle aanspant tegen de tabaksindustrie.

'Dat is een ferm en misschien wel uniek standpunt voor een tijdschrift en een vereniging van artsen', schrijft de vereniging op haar website. Maar geld is niet genoeg, volgens de vereniging. Politieke steun is nodig om de sigaret uit de Nederlandse samenleving te bannen. De vereniging vestigt haar hoop op de parlementsverkiezingen van maart 2017. Zij hoopt op een nieuw kabinet dat bereid is nieuwe en radicalere maatregelen te nemen tegen roken.

Poging tot moord
In april kondigde de Zwolse het nieuws aan om een rechtszaak aan te spannen tegen de industrie. Haar advocaat Benedicte Ficq deed pas in september aangifte. Aangifte waarvan? ,,Van poging tot moord, van valsheid in geschrifte en van het toebrengen van schade aan de gezondheid,'' vertelt de 44-jarige moeder van vier kinderen.

Anne Marie: ,,We hebben op drie punten aangifte gedaan, maar vooral met 'valsheid in geschrifte' hebben we de meeste kans de industrie een klap toe te brengen. Dat gaat over die beroemde sjoemelsigaret, hè. In een sigaret zitten kleine gaatjes. Daardoor krijg je volgens de tabaksindustrie minder schadelijke stoffen binnen. Maar daarbij wordt geen rekening gehouden met het feit dat je met je vingers en je lippen een deel van die gaatjes afstopt. De echte hoeveelheid teer enzo die je binnenkrijgt is dus veel groter.''

Belazert
Anne Marie van Veen rookte bijna een kwart eeuw achter elkaar, totdat ze in de zomer van 2014 longkanker kreeg. De noodzakelijke chemotherapie hielp haar ook van de sigaret af: ,,Het ene gif roeide het andere uit,'' vertelt Van Veen. ,,Ik had nergens trek meer in. Tot op de dag van vandaag heb ik geen sigaret meer aangeraakt maar, geloof het of niet, ik snak er nog elke dag naar. Kun je nagaan hoe die tabaksindustrie ons allemaal belazert, de sigaret is echt de verschrikkelijkste verslaving die er is.''

Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dokters hebben de verantwoordelijkheid zich met het beleid te bemoeien, vindt Yolanda van der Graaf, hoofdredacteur van het NTvG. Door hun kennis, autoriteit en het vertrouwen dat ze genieten, zijn artsen bij uitstek geschikt om politici te overtuigen, meent ze.

In samenwerking met indebuurt Zwolle