De avondvierdaagse in Zwolle wordt dit jaar niet gelopen vanwege het coronavirus.
Volledig scherm
De avondvierdaagse in Zwolle wordt dit jaar niet gelopen vanwege het coronavirus. © Pedro Sluiter Foto

Avondvierdaagse Zwolle gaat niet door, laatste afgelasting was vanwege MKZ-crisis

De avondvierdaagse in Zwolle gaat begin juni niet door. Dat heeft de organisatie ‘met pijn in het hart’ besloten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Hoewel het evenement na 1 juni zou plaatsvinden, zou de organisatie al eerder bijeen moeten komen en bijvoorbeeld medailles bestellen.

De wandelvierdaagse van de gezamenlijke Zwolse wandelverenigingen zou van 8 tot en met 12 juni worden gelopen. ,,Je kunt je afvragen of je het moet willen om dan met meer dan 8000 mensen bij elkaar te komen’’, zegt Hilly Breunis-Huisman van de organisatie.

Ze stipt aan dat de vierdaagse slechts één keer eerder in de historie is afgelast, in 2001. Dat had toen te maken met de uitbraak van mond- en klauwzeer.

Voorbereidingen

Dat het besluit nu al is genomen heeft te maken met alle voorbereidingen voor het evenement. De vrijwilligers zouden nog bij elkaar komen, in mei stond een avond gepland voor de inschrijvingen. ,,En de tocht moet worden uitgezet door onze vrijwilligers. Als jij naar buiten wil is dat jouw keuze. Maar wij zouden het niet prettig vinden’’, zegt Breunis-Huisman. ,,De wandelbond geeft aan dat alleen een streep hoeft door evenementen tot 1 juni. Maar hoe gaat het daarna? Daarom hebben we dit besluit met pijn in het hart genomen. Het is een prachtig festijn waarvan we allemaal genieten.’’

De financiële consequenties voor de organisatie lijken binnen de perken te blijven. ,,Ja, er zijn geen inkomsten. Maar we maken ook minder kosten. Zo waren de medailles nog niet besteld; normaal gesproken een grote kostenpost.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle