Volledig scherm
PREMIUM
Dr. Renée Detollenaere en dr. Hugo van Eijndhoven, beiden gynaecologen in Isala Zwolle © Isala

Baanbrekend onderzoek naar baarmoederverzakking in Isala Zwolle: ‘Eindelijk seks zonder balletje’

Een baarmoederverzakking, de helft van de vrouwen krijgt ermee te maken in haar leven. Baarmoederverwijdering was tot nu toe de standaard oplossing. In Isala Vrouw-Kindcentrum Zwolle is een baanbrekend onderzoek verricht waaruit blijkt dat verwijdering van de baarmoeder niet nodig is.

,,Tien jaar geleden startte ik dit onderzoek aan het begin van mijn opleiding tot gynaecoloog. Het verbaasde me dat niemand wist of een baarmoederverwijdering als oplossing voor een verzakking wel echt de beste was,” vertelt gynaecoloog Renée Detollenaere. Detollenaere promoveerde in 2016 op een eerste aanzet van dit onderzoek. ,,Het is namelijk ook mogelijk om een baarmoedersparende operatie te doen, waarbij je de baarmoeder behoudt, maar die als het ware met hechtingen vastzet aan weefsel wat nog wel stevig is.”

  1. Hoe een verboden bruiloft in Zwolle door kon gaan, zonder dat iemand ingreep
    PREMIUM

    Hoe een verboden bruiloft in Zwolle door kon gaan, zonder dat iemand ingreep

    ‘Hij wil graag het stukje grond aan de Noorderkolk bij de Westerveldse Aa - dat mooie schiereilandachtige stukje - gebruiken als hij gaat trouwen volgend jaar op 29 juni.’ Een ambtenaar van de gemeentelijke vastgoedafdeling wordt op 28 september 2018 gebeld door bruidegom Martijn en mailt een collega met dit terugbelverzoek. Een paar dagen later krijgt de Zwollenaar een afwijzing van een andere ambtenaar, omdat het om een beschermd natuurgebied gaat. ‘Hij was zeer teleurgesteld en vol onbegrip’, schrijft de ambtenaar aan een collega.

In samenwerking met indebuurt Zwolle