Een student maakt huiswerk, inzet: Jordi Daniëls (boven) en Thijmen Kurk.
Volledig scherm
Een student maakt huiswerk, inzet: Jordi Daniëls (boven) en Thijmen Kurk. © ANP, inzet: eigen foto's.

Betrapt! Zwols bedrijf maakt tool om te checken of je tekst door ChatGPT is geschreven

indebuurt.nlComplete werkstukken, e-mails en handleidingen. Het programma ChatGPT kan het allemaal voor je uitwerken. Docenten op scholen zijn er soms minder blij mee. Daarom bedacht een Zwols bedrijf een tool die herkent of een Nederlandse tekst is geschreven door een computer of een mens.

5 reacties

 • E van der Harg

  2 maanden geleden
  Goed bezig! AI is leuk maar waar blijft het creatieve zelf? Juist je eigen draai, jouw eigen woorden maken van je werkstuk iets dat van jezelf is en waar je [terecht]. trots op kan zijn. Maar t lijkt wel of men tegenwoordig alleen voor de 'likes' en de cijfers gaat....en daarmee kom je in t echte leven niet ver.
 • Bertus van Heusden

  2 maanden geleden
  Als Bertux schrijf ik dagelijks op Wikipedia en ChatGPT is het gesprek van de dag. Is ons artikel 'it-detachering' nu wel of niet door die bot geschreven? Machinevertalingen herken je op een mijl aan de kromtaal, maar dit ding maakt minder taalfouten dan heel wat mensen, dus tegenhouden is lastig. Kenmerk: de info-waarde is nihil: vaagheden, clichés. 'Wezelwoorden' heet dat bij ons. Het kan een handig hulpmiddel worden, maar voorlopig: de poort goed bewaken!
 • Margit Westerbeek

  2 maanden geleden
  Wat een geweldige uitvinding. Wij hebben ook altijd onze eigen teksten moeten schrijven. Ook dáár word je wijzer van. Succes, mannen!!
 • jan van Blitterswijk

  2 maanden geleden
  Lekker dan! Wij eten chips op de bank terwijl wij door chips worden opgegeten totdat er een leeg omhulsel rest.
 • Jan Willem Roos

  2 maanden geleden
  Ik plaats daar hele grote vraagtekens bij, ik denk eerder dat dit stukje is geplaatst, om leerlingen te bewegen, toch zelf hun verplichte stukken te schrijven. Wand, wat als een leerling geheel zijn eigen scriptie heeft geschreven en de software vertelt de leraar, dat het door ChatGPT is geschreven. Ik denk dat dit een veel groter gevaar is en, trekt dat maar eens recht als leerling zijnde.
 1. Hoe gratis test voor zwangere vrouwen gevoelig ligt: ‘We glijden af naar maakbare samenleving’
  PREMIUM
  met poll
  3

  Hoe gratis test voor zwangere vrouwen gevoelig ligt: ‘We glijden af naar maakbare samenle­ving’

  ,,Deze ga je wel laten testen, toch? Want dit hoeven we niet meer in onze samenleving”, is wat Linda Germs uit Apeldoorn te horen krijgt als ze met haar bolle buik en zoontje Lukas door de supermarkt loopt. Lukas heeft het downsyndroom en dat had tijdens de vroege zwangerschap al ontdekt kunnen worden met de NIP-test. Die wordt binnenkort gratis, maar hoe wenselijk is dat?
  Zwolle

In samenwerking met indebuurt Zwolle