Volledig scherm
PREMIUM
Cybercrime. © EPA

Beveiligingslek computersystemen zet gemeenten op scherp

Gemeenten zijn als de dood dat ze zijn getroffen door het beveiligingslek in het toegangsportaal Citrix. Ze winnen na een hack bij de gemeente Zutphen adviezen in bij de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 

Het blijkt dat hackers dagenlang alle ruimte kregen om toe te slaan op netwerken van honderden overheidsorganen, instellingen en bedrijven in Nederland. Woensdag maakte de gemeente Zutphen bekend dat er een poging tot inbraak is geweest in het interne digitale systeem. In ieder geval is ook het ziekenhuis in Leeuwarden getroffen. Het gaat om de de toegangspoort tot de Citrix-server, waarmee het mogelijk is voor werknemers om thuis in het werksysteem in te loggen. 

  1. Geen extra maatregelen op Zwolse Vogelmarkt voor viruspreventie: ‘We controleren elk jaar streng’
    PREMIUM

    Geen extra maatrege­len op Zwolse Vogelmarkt voor viruspre­ven­tie: ‘We controle­ren elk jaar streng’

    De Zwolse Vogelmarkt treft geen extra maatregelen tegen ziekteverspreiding. De beurs is komend weekeinde in de IJsselhallen in Zwolle. De uitbraak van het coronavirus in China, op een markt waar ook dieren worden verhandeld, zorgt niet voor verscherping van de controle. ,,Wij voeren elk jaar strenge controles uit en hebben hoge hygiënestandaarden. Meer dan dat kunnen we niet doen.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle