Volledig scherm
Geknakte wilgen, het werk van de bever bij Holtenbroek © Ditte Verhagen

Bever rukt in Zwolle op naar stedelijk gebied, sporen gespot in Holtenbroek

Afgeknaagde wilgen achter wijkboerderij Klooienberg in Holtenbroek. Duidelijker kan het niet: minimaal één bever heeft zich hier helemaal uitgeleefd. Uniek in deze wijk, bijzonder voor Zwolle. Rukt het grote knaagdier op naar de stad?

Het is pas voor de tweede keer dat er sporen van de bever in Zwolle worden gevonden buiten het IJsselgebied. De eerste keer was bij het Westerveldse bos, ongeveer een jaar geleden. ,,Een bijzondere vondst”, noemt stadsecoloog Lieuwe Dijkstra het dan ook. ,,Een nieuwe plek, dicht bij stedelijk gebied.”

Vondst beversporen

Het was Mark Muller, vrijwilliger bij de wijkboerderij, die vorige week woensdag op de afgeknaagde wilgen stuitte tijdens het maaien van rietlanden in de uiterwaard langs het Zwarte Water. Om zeker te zijn van zijn zaak en diertoerisme te voorkomen, wachtte hij even met erover berichten. Nu kan het hoge woord eruit, en Muller is nog altijd even enthousiast. ,,Geweldig! Je hebt hier nu reeën, otters, de bever, wat wil je nog meer? Al zal het waterschap er wat minder blij mee zijn.” Bevers willen nog weleens gangen door dijken graven.  

Volledig scherm
De plek langs het Zwarte Water waar de bever(s) het land op is gegaan © Ditte Verhagen

Voor de biodiversiteit is het daarentegen goed nieuws, stelt ecoloog Dijkstra. Volgens hem kan deze vondst erop wijzen dat het aantal bevers in en rondom Zwolle toeneemt. Het territorium wordt uitgebreid. ,,Dat zie je bij de otters ook. Daarvan vind je nu zelfs sporen in de stadsgracht. Of dat op termijn ook met de bever kan gebeuren? Dat is zeker mogelijk ja.”

Ruimte

Hij schat het aantal bevers in Zwolle nu op zo’n tien à vijftien, verdeeld over drie burchten. ,,Er is nog ruimte voor uitbreiding van de populatie. En dat ze nu dichter bij de mensen komen, betekent ook dat de kans zal toenemen om er eens eentje te zien. Een mooi extra aspect voor de natuurbeleving in de stad.”

Eerder dit jaar spotte een visser al een zwemmende bever in het Zwarte Water

In samenwerking met indebuurt Zwolle